Împrumutul de 150 de milioane de euro din partea României, pentru Republica Moldova, are o singură destinație: plata pensiilor și salariilor. De această părere este expertul în economie Petrișor Peiu, care scrie pe Facebook că niciun leu din cei oferiți de București nu va ajunge în sectorul investițiilor.
„Împrumutul nu este pentru investiții, ci doar pentru pensii și salarii. Împrumutul este condiționat de realizarea acordului cu FMI. Situația actuală a finanțelor Republicii Moldova este catastrofală, nu există perspectivă anul acesta pentru granturi sau împrumuturi externe. Statul român mizează pe niște bani care, deocamdată, nu există, respectiv venituri din privatizare”, notează specialistul Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN).
Peiu informează că Guvernul Streleț a solicitat guvernului României împrumutul încă din data de 9 septembrie 2015, motivând că „sumele care pot fi obținute prin împrumuturi interne sunt incerte iar cele de la instituțiile financiare internaționale sunt amânate pentru 2016”. „Sumele respective vor proveni din veniturile din privatizări ale statului român; dacă acestea nu există se va notifica partea moldoveană”, notează Peiu. „Condițiile financiare depind de dobânda accesibilă pe piață pentru România în momentul tragerii sumelor. Tot împrumutul este destinat suportului bugetar, nici un leu pentru investiții”, punctează Petrișor Peiu.
Deputații de la București au ratificat marți Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, în valoare de 150 de milioane de euro, document semnat la Chișinău, pe 7 octombrie. Potrivit memorandumului aprobat de București, Guvernul Republicii Moldova solicită, într-o scrisoare adresată Guvernului României, examinarea posibilității acordării unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea împrumutului în trei tranșe, prima în sumă de 60 de milioane de euro în 2015, a doua în valoare de 50 de milioane de euro în 2016 și a treia de 40 de milioane de euro în 2017. În document se specifică și motivul solicitării acestui împrumut: „sursele insuficiente pentru finanțarea deficitului bugetar estimat la 3,8% din PIB în 2015”.