Cariera politică a lui Vlad Filat, fostul lider PLDM, a luat sfârşit, susţine Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române.
„Cariera politică a domnului Filat s-a încheiat aici. Problema de fond este cum va reactiona Partidul Liberal Democrat al domnului Filat și dacă va mai menține Alianța pentru Integrare Europeană, prin asta menținând cursul european al Republicii Moldova”, a declarat expertul în geopolitică pentru Digi24.
„După declarațiile domnului Streleț, cel care a preluat Partidul Liberal Democrat, se pare că vom avea în continuare o alianță europeană la Chișinău. Pentru că dacă nu se va menține această alianță la guvernare, alternativa este o nouă majoritate în Parlamentul Republicii Moldova, care nu poate fi decât de stânga, deci orientată spre Est. Și, din punctul acesta de vedere, se pare că Partidul Liberal Democrat, în ciuda evenimentului de astăzi, va prefera să mențină Alianța pentru Integrare Europeană”, a adăugat directorul ISPRI.
Dungaciu consideră că, la ora actuală, declanşarea alegerilor anticipate în Republica Moldova este total exclusă. „Problema Republicii Moldova, în acest moment, este să mențină Alianța pentru Integrare Europeană, să mențină vectorul vestic, vectorul occidental și, în al doilea rând, să spere că acest episod foarte dur să fie punctul de plecare al unei însănătoșiri a vietii publice, vieții politice din Republica Moldova, deci să nu fie un element izolat. Dacă rămâne un element izolat, va avea aerul unei vendete politice, vendetă politică reclamată deja de domnul Filat”, a mai precizat Dan Dungaciu.
Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, reținut pentru corupție, va fi arestat. Decizia a fost luată astăzi de Judecătoria Buiucani. Deliberările au durat circa patru ore.
Liberal-democratul nu a fost prezent la ședința de judecată, fiind reprezentat de avocatul său, Igor Popa. În fața instanței s-au strâns zeci de manifestanţi – simpatizanţi, dar și contestatari ai fostului prim-ministru.
Vlad Filat a fost reținut joi în izolatorul CNA pentru 72 de ore, imediat după ce majoritatea deputaților din Parlament s-au pronunțat pentru ridicarea imunității acestuia.
Procuratura Generală îl acuză pe Filat de implicarea în fraudele bancare de la Banca de Economii a Moldovei. Vlad Filat este suspectat că ar fi girat din fotoliul de prim-ministru mai multe fraude, printre care – menţionează anchetatorii – şi privatizarea dubioasă de la Air Moldova, prin majorare de capital.
Liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.
De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor. Shor l-a denunțat pe Vlad Filat pe 12 octombrie, la două zile după ce fostul premier ar fi încasat din partea primarului de Orhei încă 20 de milioane de dolari, chiar la sediul PLDM.