Arestarea lui Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova, trezeşte suspiciuni în rândul liberalilor din România.
Fostul ministru al Justiției din România, Cătălin Predoiu, s-a declarat îngrijorat de modul în care se face justiție la Chișinău în ultimele zile.
„Din păcate, sunt multe suspiciuni față de ceea ce s-a întâmplat joi la Chișinău. Parlamentul de la Chișinău, celebru pentru lentoarea cu care lucrează, s-a mișcat cu o viteză suspectă, într-o oră și jumătate reușind deja să ridice imunitatea”, a precizat Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PNL, în cadrul unui briefing de presă.
În opinia lui Predoiu, cazul Filat are valoare de „hârtie de turnesol pentru anticorupţia din Republica Moldova”.
„Dacă într-adevăr a început anticorupția la Chișinău, atunci reținerea lui Filat va fi urmată și de alte rețineri, dacă nu, ar fi proba unei simple răfuieli politico-oligarhice”, a adăugat liberalul de la Bucureşti.
Totodată, fostul ministru al Justiţiei şi-a exprimat îngrijorarea privind întâlnirile avute în ultima perioadă de premierul României, Victor Ponta, cu oligarhul Vlad Plahotniuc. „Victor Ponta, cu ocazia ultimei sale vizite la Chișinău, după aterizare a mers direct la hotelul Nobil s-a întâlnit cu controversatul oligarh Vlad Plahotniuc care nu are nicio calitate oficială în structurile de putere din Republica Moldova. Percepția negativă a oligarhului în opinia publică moldovenească ar trebui să-i facă mai rezervați pe demnitarii români aflați la Chișinău”, a subliniat Cătălin Predoiu, recomandând autorităților de la Bucureşti să fie mai atente atunci când monitorizează ajutoarele oferite Republicii Moldova, ca acestea să nu sfârşească prin a consolida un regim oligarhic.
Vlad Filat se află în arest preventiv pentru 30 de zile.
Fostul premier a fost reținut joi în izolatorul CNA pentru 72 de ore, imediat după ce majoritatea deputaților din Parlament s-au pronunțat pentru ridicarea imunității acestuia.
Procuratura Generală îl acuză pe Filat de implicarea în fraudele bancare de la Banca de Economii a Moldovei. Vlad Filat este suspectat că ar fi girat din fotoliul de prim-ministru mai multe fraude, printre care – menţionează anchetatorii – şi privatizarea dubioasă de la Air Moldova, prin majorare de capital.
Fostul lider PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.
De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor. Shor l-a denunțat pe Vlad Filat pe 12 octombrie, la două zile după ce fostul premier ar fi încasat din partea primarului de Orhei încă 20 de milioane de dolari, chiar la sediul PLDM.