Arestarea preventivă a lui Vlad Filat trebuie urmată şi de alte probe de independenţă a justiţiei, pentru ca totul să nu pară doar o „răfuială între gansteri”. Opinia îi aparţine lui Sorin Ioniţă, preşedintele Expert Forum de la Bucureşti.
Sorin Ioniţă a vorbit despre „Cazul Filat” şi soarta AIE într-un interviu pentru Europa Liberă.
Întrebat dacă după arestarea preventivă a lui Vlad Filat, AIE 3 se clatină, Ioniţă a răspuns: „Se clatină bine de tot, pentru că domnul Filat nu e orice deputat, ci este un fost prim-ministru și lider al partidului. E o problemă aici pentru că de un an de zile lumea voia și în Moldova să înceapă acțiuni în justiție și mai ales de un an de zile, în legătură cu acest miliard furat. Și acum toată lumea încearcă să își dea seama dacă aceasta chiar e o acțiune în justiție sau dacă nu cumva este o răfuială între gangsteri, unde se sacrifică o victimă importantă ca să fie pacificat norodul. Ca să fie credibil că justiția își face treaba, trebuie întâi să existe o justiție pe care să o vedem că este independentă și că mai face și alte lucruri, decât genul acesta de răfuieli. Deci, dacă ar fi fost un ministru de justiție independentă, niște procurori care să fi crescut în funcție așa cum s-a întâmplat după 2005 în România, să fie selectați, etc., atunci ai fi crezut. Dar când în continuare vedem relații de cumetrie, de nănași și deodată genul acesta de acțiune de Rambo, chiar din câte am auzit de aici, au fost mici încălcări procedurale, că nu se publicase în Monitorul Oficial decizia, că aceia așteptau la ușă cu cagule pe ochi. Deci, a fost o butaforie. Este o atmosferă un pic de operetă, însă, pe de altă parte, fiind prima acțiune de anvergură a justiției în Moldova la nivelul acesta, poți să dai și credit, adică nu putea să fie totul perfect din prima. Rămâne să vedem. Pentru că de acum lucrurile intră în moara justiției. Și sunt probe, și vor fi administrate, și vom vedea ce se întâmplă”.
Vlad Filat se află în arest preventiv pentru 30 de zile.
Fostul premier a fost reținut joi în izolatorul CNA pentru 72 de ore, imediat după ce majoritatea deputaților din Parlament s-au pronunțat pentru ridicarea imunității acestuia.
Procuratura Generală îl acuză pe Filat de implicarea în fraudele bancare de la Banca de Economii a Moldovei. Vlad Filat este suspectat că ar fi girat din fotoliul de prim-ministru mai multe fraude, printre care – menţionează anchetatorii – şi privatizarea dubioasă de la Air Moldova, prin majorare de capital.
Fostul lider PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.
De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor. Shor l-a denunțat pe Vlad Filat pe 12 octombrie, la două zile după ce fostul premier ar fi încasat din partea primarului de Orhei încă 20 de milioane de dolari, chiar la sediul PLDM.
Citiţi şi ancheta RISE Moldova despre legăturile dintre Vlad Filat şi Ilan Shor în afacerile cu petrol.