Moldindconbank este doar una dintre băncile Republicii Moldova care apar menţionate într-o anchetă desfăşurată la Kremlin privind devalizări de fonduri după modelul „jafului secolului”.
Un om de afaceri din Rusia, Alexandru Grigoriev, în vârstă de 44 de ani, este suspectat că ar fi sifonat din Rusia, prin diferite scheme bancare, 46 de miliarde de dolari, folosind pioni bancari atât din ţările baltice, cât şi din Republica Moldova, pentru a putea scoate suma pe parcursul mai multor ani.
Potrivit Kommersant, în schema acestor tunuri financiare ar fi implicate circa 500 de persoane şi peste 60 de bănci, unele dintre unităţile bancare fiind în realitate paravane fiscale pentru companii off-shore.
Conform presei de la Chişinău, când creditorii au descoperit că nu își pot recupera banii, au acționat în instanța de judecată din Republica Moldova. Autorităţile judecătoreşti au început căutarea datoriilor şi au descoperit că, în perioada 2010-2013, numai pe baza deciziilor instanțelor judecătorești din Republica Moldova, companiile-rezidente din Rusia au fost delapidate de 18,5 miliarde de dolari, schemă frauduloasă în care ar fi implicată şi Moldindconbank.
Moldindconbank este şi „vedeta” unei anchete RISE Project publicată anul trecut – ”«Spălătoria rusească»: Moscova – Riga via Chișinău”. De data aceasta, banca „pompa” bani din Republica Moldova pentru raiderii din Rusia. „Cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est l-a implicat pe un văr de-al lui Vladimir Putin, ofițeri FSB, firme rusești, companii off-shore, bănci din Rusia, Letonia și Moldova, judecători moldoveni, agenți proxy și figuri importante ale lumii interlope”, scria jurnaliştii de la RISE Moldova.
Din investigaţia jurnaliştilor a reieşit că 19 bănci ruseşti s-au folosit de datorii false pentru a putea transfera banii de la Moldindconbank din Republica Moldova către Trasta Kommercbanka din Letonia. „Pentru fiecare caz, banii au fost transferați din Rusia către banca Moldindconbank – o instituție financiară conectată la unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din țară. În cele din urmă, banii au fost transferați pe contul companiei «creditor», care s-a aflat mereu la banca letonă Trasta Komercbanka”, se mai făcea referire în investigaţie.