Fostul ministru al Educaţiei Maia Sandu a discutat aseară, în încheierea emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4, despre subiectul reunificării Republicii Moldova cu România.
„Acest lucru se discută acum poate mai mult decât altădată, pe motiv că instituțiile statului au ajuns într-o stare foarte proastă. Iar despre cât este de reală această opțiune depinde de ceea ce va zice poporul. Acestea sunt lucruri care se pot sau nu întâmpla de pe urma deciziei poporului”, a comentat Maia Sandu.
Maia Sandu s-a născut pe 24 mai 1972, în satul Risipeni din stânga Prutului. În 1994 a absolvit Academia de Studii Economice, specializarea management, din Chişinău, iar în 1998 a obţinut şi diploma de masterat în relaţii internaţionale, în cadrul Academiei de Administrare Publică. Un alt program de masterat l-a făcut la Harvard Kennedy School of Government, Master în administraţie publică, Cambridge, SUA, în perioada 2009-2010.
În 1994, Maia Sandu a avut primul contact cu sfera guvernamentală: a fost angajată consultat, şef adjunct de direcţie, în cadrul Ministerului Economiei. În 1998 a plecat la Banca Mondială, ca economist. În 2005 s-a întors la Ministerul Economiei, de data aceasta ca director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare. În 2007, Sandu a coordonat Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, fiind, în paralel, consultant pe pe reforma administraţiei publice centrale. Din 2010 până în 2012 s-a întors la Banca Mondială, unde era consilier al Directorului Executiv, la sediul din Washington.
Maia Sandu a revenit în Republica Moldova ca ministru al Educaţiei, în 2012, fără a fi membră de partid, iar timp de trei ani şi-a dedicat timpul reformelor din învăţământ. Sandu a introdus, după modelul românesc, camerele video la examenul de bacalaureat şi a introdus un Cod al Educaţiei, promulgat în toamna lui 2014.