Poate admite Europa că s-a păcălit singură când s-a grăbit să semneze un acord cu Republica Moldova? Cele mai recente evoluții de la Chișinău ar trebuie să o determine să recunoască acest fapt, consideră Colin Stevens, de la Bruxelles, pentru PR Newswire.
În ultimii șase ani, Republica Moldova a trecut printr-o tranziție nefericită de la a fi percepută ca „o poveste de succes” a Parteneriatului Estic la „un stat capturat”, așa cum a punctat secretarul general al Consiliului Europei, notează sursa citată. Acordul de Asociere a oferit acces nelimitat la bugetul statului unor oligarhi rivali – Vlad Filat și Vladimir Plahotniuc – fiecare implicați în acte de corupție.
„Politizarea instituțiilor statului s-a accentuat în 2009, anul în care coaliția pro-europeană l-a desemnat premier pe Vlad Filat. Funcțiile de bază în stat au fost împărțite între cele trei partide de guvernare. Scandalul furtului unui miliard de dolari din bănci este numai cel mai dramatic episod de corupție. Între 2011-2013, atacurile raider asupra economiei a implicat judecători corupți”, subliniază Colin Stevens, adăugând că în urma scurgerii de informații din raportul Kroll s-a aflat că atât conducerea Băncii Naționale a Moldovei, cât și CNA și SIS cunoșteau situația și o dezvăluiseră lui Filat și președintelui Nicolae Timofti.
Republica Moldova nu poate ajunge decât un stat eșuat în mâinile oligarhilor, iar criza guvernamentală actuală o demonstrează cu brio, susține Stevens.
„În timp de unul dintre Vlazi se află după gratii, este evident că Plahotniuc și cei care îi seamănă nu mai sunt bineveniți în Europa”, se încheie articolul din PR Newswire.