Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, salută mesajul transmis de Regele Mihai I tinerilor ieşiţi la protest pe străzile Bucureştiului şi crede că acesta ar putea fi soluţia pentru reunificarea Republicii Moldova cu România.
“Un mesaj pe cât de simplu, pe atât de direct, profund şi înţelept. Un mesaj de Şef de stat”, a notat astăzi Dorin Chirtoacă pe contul său de Facebook.
Tot pe reţeua de socializare, primarul Chişinăului scria vineri: “Monarhia salvează România?… Şi Moldova?”. Chirtoacă e de părere că Regele Mihai I poate fi un reper moral care se poate ridica “desupra tuturor intereselor care mănâncă pe dinăuntru, precum un cancer, administrativul şi political”.
“Avem neoie de un reper. Un reper moral care ridice societatea şi clasa politică pornind de la propriile standarde, stabilite pe baza conştiinţei şi a tradiţiei, respectate, trăite şi confirmate prin ani de greutaţi şi încercări. Personal, văd un asemenea reper în Regele Mihai I şi în Casa Regală. Fără a o idealiza şi dincolo de anumite perioade nefaste, dincolo de problemele prin care a trecut sau trece, este totuşi o institutie care: timp de 150 de ani a clădit această Ţară; i-a caştigat independenta în 1877 (Regele Carol I); a adus-o în hotarele ei fireşti – România Mare, 1 decembrie 1918 (Regele Ferdinand şi Regina Maria); a păstrat-o, cât a fost posibil, după a doua conflagraţie mondială, recuperând şi Ardealul în 1944 (Regele Mihai I); i-a facilitat accesul în NATO şi UE după 1989; reprezinta astăzi poate cea mai puternica reţea de relaţii la nivel european şi mondial, întrucât în mare parte familiile regale din Europa sunt înrudite; nu este afectată de interesele obscure ale clasei politice şi nu ar face parte din jocul „o mână spală pe alta”; a reusit, din 1940 – încoace, timp de peste 70 de ani, să-şi pastreze integritatea, veriticalitatea, să rămână dedicată Ţării sale şi poporului său, să fie un reper de modestie, moralitate şi corectitudine; ar asigura Ţării un parcurs sigur, stabil, coerent şi de lungă durată, dintr-o generaţie în alta, spre ordine, lege, justiţie, prosperitate şi un sistem social şi politic mai sănătos, orientat spre binele omului simplu; ar forma un sistem parlamentar clasic şi ar exclude conflictele de competenţă între instituţii: presedinţie, guvern, parlament etc.; ar reuşi şi a doua oară recuperarea provinciei istorice – Basarabia, aşa cum a reuşit şi prima dată la 27 martie 1918, (graţie si posibilităţilor descrise mai sus…); ar asigura linişte şi stabilitate, ceea ce ar crea condiţii optime pentru dezvoltare şi prosperitate pentru următorii cel puţin 50 – 100 de ani. Are astăzi curaj clasa politică din România să facă acelaşi gest care a unit şi a ridicat Ţara după 1859?”, a scris Dorin Chirtoacă.
Mesajul transmis de Regele Mihai:
Români,
Când am întors țara de partea Aliaților, pentru salvarea existenței Statului român, aveam 22 de ani. Aceeași vârstă o aveau și cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, în Piața Palatului Regal, pentru a-și apăra libertatea. Aceeași vârstă o au și cei ce au ieșit în stradă, în aceste zile.
Un lucru pe care l-am învățat în tinerețe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât dușmanii. Alt lucru învățat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur.
Democrația și libertățile nu sunt câștigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un “mâine”. Țara își redobândește, cu fiecare generație, privilegiul de a continua să existe.
A avea legi bune este un lucru însemnat. A-i face pe oameni să le respecte este încă mai valoros. Dar fundamental este ca oamenii să creadă în ele. România prezentului nu a ajuns încă acolo.
Bunul mers al instituțiilor Statului este condiția libertății și statorniciei noastre. Instituțiile nu pot funcționa fără respectul legii, fără competență și fără etică. Dar, după cum ați constatat recent voi înșivă, legislația cea mai avansată și atitudinea civică nu sunt, din păcate, suficiente pentru a obține și garanta o viață instituțională solidă. Sunt sigur că tânăra generație va ști să găsească, în România ei, justa măsură între atitudinea civică și instituțiile Statului.
Prin unica ei raportare la națiune, Coroana rămâne fântâna mândriei, a încrederii și a iubirii. Ea ocrotește și întruchipează ființa națională. Ea este o punte de legătură între comunități, între credințe, între cetățean și aproapele lui.
Coroana Română împlinește peste câteva luni 150 de ani. Ea a continuat să existe, timp de un secol și jumătate, în ciuda unor nelegiuri și greutăți de neimaginat. Din cei 150 de ani ai Coroanei, aproape 100 i-am trăit personal. Toate acestea mă îndreptățesc să spun tinerilor noștri: Timpul României voastre a început!
Mihai al României