Fostul deputat Veaceslav Ioniță consideră că multe dintre elementele punctate de controversatul om de afaceri Ilan Shor, actualul primar de Orhei, în autodenunțul său împotriva ex-premierului Vlad Filat, sunt adevărate. Cu toate astea, Ioniță spune că Shor nu a răspuns unei întrebări esențiale.
„Domnul Shor nu ne-a spus al cui este BEM-ul. Cine este proprietarul real al BEM-ului? Este domnul Shor sau el a lucrat în interesul cuiva? Dacă domnul Shor ne va face dezvăluirile, cine este proprietarul real al BEM-ului, atunci la cetățeni va dispărea întrebarea de unde domnul Shor a luat 250 de milioane de euro. El nu i-a luat de la dânsul pentru că nu are banii ăștia. El i-a luat de la noi”, a declarat fostul deputat în emisiunea „Pahomi” de la Realitatea TV.
În același context, Veaceslav Ioniță a reiterat că cele 250 de milioane de dolari acordate de Ilan Shor în calitate de mită pentru fostul premier Vlad Filat nu fac parte din miliardul furat. Astfel, suma sustrasă din sistemul bancar al Republicii Moldova este de cel puțin 1,25 miliarde de dolari.
Relaţiile afacereşti dintre Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova, aflat în prezent în arest preventiv, şi Ilan Shor, primarul Orheiului, nu se învârt doar în jurul sistemului bancar, ci au tentacule şi în alte sectoare economice.
În 2010, Filat şi Shor au bătut palma şi au lansat împreună o afacere comună cu petrol în regim duty-free, se arată într-o anchetă marca RISE care dezvăluie schema afacerii.
La acea dată, Vlad Filat era pe cai mari în calitate de premier. Fiind prim-ministru, modificarea legislaţiei pe placul lui Ilan Shor era floare la ureche. Noiembrie 2010: în urma unui aranjament cu Shor, Vlad Filat ordonă cabinetului de miniştri să modifice „Regulamentul de aplicare a destinațiilor vamale”, prin hotărârea de Guvern nr. 1007. Mană cerească pentru Shor: punctul 364 din Regulament presupune că „mărfurile admise la vânzare în magazinele duty-free pot fi comercializate numai în cantităţi destinate uzului personal”, a fost completat la final cu textul „iar produsele petroliere – în limitele capacităţii rezervorului mijlocului de transport cu care se traversează frontiera de stat”.
Care este „darul zeiesc” în posesia căruia a intrat Ilan Shor prin aceste modificări legislative? Permisiunea de a-şi lansa afacerea cu petrol la frontieră, în regim preferenţial, se arată în investigaţia RISE.
Pentru acest serviciu, Shor susține că Filat i-ar cerut 1 milion de dolari. Jumătate din această sumă „i-am transmis-o personal în biroul său din clădirea Guvernului, iar restul banilor urmau să-i fie achitați după inaugurarea stațiilor PECO”, precizează Shor în denunțul făcut în fața procurorilor anticorupție.
La două zile distanţă, este înregistrată compania Grand Petrol SRL în care asociat unic figurează firma offshore Delot Assets LLP din Marea Britanie. Administrată de Valerii Romanov, omul de încredere a lui Ilan Shor Grand Petrol SRL are sediul juridic situat pe str. Tighina 12 din Chișinău.