Publicistul și politologul de la București Armand Goșu este de părere că atât în România, cât și în Republica Moldova, elitele sunt expirate. Diferența notabilă între cele maluri de Prut ține de activitatea DNA, valorizată pozitiv de cetățenii Republicii Moldova, consideră Goșu.
„Din punct de vedere al asemănărilor aş menţiona aici faptul că atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău, avem elite politice expirate. Chiar dacă România este în Uniunea Europeană şi în NATO de atât de mulţi ani, totuşi dezamăgirea populaţiei faţă de această elită politică rezultată din tranziţie este mare. La Chişinău, şi acolo, dezamăgirea, aproape disperarea opiniei publice faţă de elita politică coruptă este prezentă. Spre deosebire totuşi de Chişinău, la Bucureşti există un DNA, există de mai mulţi ani o activitate a procurorilor de a combate marea corupţie, există o justiţie independentă, pe când la Chişinău aceste lucruri nu există. De aici unul dintre sloganele cele mai importante din acest an care s-a putut auzi la Chişinău – DNA, treceţi Prutul!”, a precizat Armand Goșu într-un interviu acordat postului Europa Liberă.
Politologul a observat și diferența de impact înregistrată la nivelul protestelor de la București și Chișinău. În timp ce după manifestațiile stradale de acum o săptămână de la București, Guvernul Ponta a demisionat, la Chișinău nu s-a întâmplat nimic, în ciuda faptului că protestele au fost masive și de lungă durată. „Acolo puterea e mult mai nesimţită, amintiţi-vă, au fost la începutul lunii septembrie mitinguri uriaşe, zeci de mii de oameni în centrul Chişinăului. Noi în Bucureşti nu am avut un miting atât de mare, şi România, gândiţi-vă, are 22 de milioane de locuitori, e incomparabil mai mare faţă de Republica Moldova. Deci, la Bucureşti nu a fost un miting atât de mare, a fost un miting mult mai mic şi totuşi guvernul Ponta şi-a dat imediat demisia. Reacţia puterii la presiunea străzii este mult mai evidentă, este evidentă la Bucureşti în comparaţie cu lipsa de reacţie de la Chişinău”, a punctat Goșu.
Publicistul și-a exprimat opinia și cu privire la raportul dintre România și Republica Moldova. În viziunea lui Goșu, sprijinul financiar al Bucureștiului pentru Chișinău este o eroare dacă nu este completat și de alte modalități de susținere.
„Ideea că fraţii trebuie ajutaţi cu bani şi numai cu bani mi se pare o eroare politică majoră, pe care România a tot făcut-o în ultimii 25 de ani. Republica Moldova poate fi ajutată cu sfaturi. Republica Moldova poate fi ajutată deschizându-i-se nişte uşi în alte cancelarii. Republica Moldova poate fi ajutată cu expertiză. Republica Moldova poate fi ajutată cu nişte critici la momentul oportun, din care experţii de acolo, guvernanţii de acolo pot să înveţe”, a spus Goșu.