Experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) avertizează că indicatorii de producţie şi comerţ prevestesc o prăbuşire economică a Republicii Moldova.
Specialiștii Dumitru Vicol și Eugen Ghilețchi susțin că până la finalul anului criza economică se va adânci, prelungindu-se și în 2016. Acestea sunt tendințele reale ale economiei naționale, constatate de cei doi analiști, care au aplicat o tehnică econometrică bazată pe doi indicatori economici: producție industrială și comerțul cu amănuntul.
Astfel, indicele producției industriale, care măsoară evoluția activității industriale pe teritoriul Republicii Moldova (cu excepția orașului Tighina și a raioanelor din stânga Nistrului), relevă un trend de descreștere a producției industriale începând cu mijlocul anului 2014 și continuând mai pronunțat în primul semestru al anului 2015. Indicele producției industriale a scăzut cu 5,8% și cu 3,3% în lunile august, respectiv septembrie. Ultima evoluție similară a acestui trend a fost în anul 2011, după care în 2012, conform datelor Băncii Mondiale, a urmat o contracție economică de aproape 1%.
În ceea ce privește nivelul comerţului cu amănuntul, a fost înregistrată o descreştere bruscă în primul trimestru al anului 2015. Numai în august 2015, acest indice a scăzut cu 8,9%, au remarcat experții. Unul din motivele descreşterii atât de pronunţate este nivelul înalt al inflaţiei şi deprecierea valutei naţionale, care afectează semnificativ puterea de cumpărare a consumatorilor, se arată într-o notă cu privire la situația economică a Republicii Moldova.
Majoritatea populaţiei, în special cei angajați în sfera bugetară şi pensionarii, au veniturile denominate în lei, pe când preţurile la majoritatea bunurilor şi serviciilor au o relaţie directă cu ratele de schimb ale principalelor valute. Trendul actual arată ca în perioada Marii Recesiuni (2008-2009). Prin urmare, în anul 2009, economia Republicii Moldova a înregistrat o descreștere de 6%.
Potrivit experților, începând cu trimestrul III al anului 2014, când s-a înregistrat o creştere a PIB-ului cu 5,8%, acest indicator a avut un trend negativ în următoarele trimestre (4,2%; 4,8%; 2,5%), iar conform estimărilor Băncii Mondiale, trendul descrescător se va menţine până la sfârşitul anului, înregistrând o scădere de 2%.