Experți ai Consiliului Europei vor organiza un curs de două săptămâni la Comrat, pentru îmbunătățirea calității inițiativelor legislative elaborate de Comitetul Executiv și Adunarea Populară a Găgăuziei.
Decizia a fost luată de Biroul Consiliului Europei la Chișinău, în urma intervenției bașcanului Irina Vlah în cadrul ședinței comisiei de monitorizare a APCE, care a avut loc pe 5 noiembrie.
Conform documentului trimis de specialiștii Consiliului Europei către conducerea Găgăuziei, creșterea calitatății procesului legislativ în autonomie este necesară din mai multe motive, inclusiv cel al utilizării ineficiente a competențelor și mecanismelor prevăzute de legislația în vigoare a Republicii Moldova, informează Gagauzinfo.md.
Implementarea proiectului propus de Consiliul Europei vizează instruirea membrilor din Comitetul Executiv și Adunarea Populară a Găgăuziei în mai multe etape, care includ seminare, analiza departamentelor funcționale ale Comitetului Executiv și ale Adunării Populare, cursuri alături de reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova.
Instruirea se va desfășura la locul de muncă al beneficiarilor, mai precizează sursa citată.
Proiectul va fi finanțat prin intermediul „Programului de consolidare a cadrului instituțional pentru auto-guvernare locală”, implementat de Consiliul Europei și finanțat de Programul-cadru de cooperare al Uniunii Europene.
În discursul său la APCE, guvernatorul Irina Vlah a declarat că soluționarea conflictului găgăuz în 1994 a devenit un exemplu de cea mai reușită reglementare a problemei etnopolitice în spațiul postsovietic. Totodată, Vlah a vorbit și despre tendințele negative în relațiile actuale dintre Chișinău și Găgăuzia. Ea a subliniat, în special, că legea „Cu privire la statutul juridic special a Găgăuziei” nici nu a fost reglementată ca fiind constituțională, și nici poziția autonomiei în structura organelor de administrare publică nu a fost încă determinată.
Potrivit bașcanului, printre măsurile importante de apropiere dintre Chișinău și Comrat care trebuie reglementate cât mai curând se numără şi obținerea de către Găgăuzia a unei cote fixe în Parlamentul Moldovei, proporțional cu numărul populației.