Ministerul de Interne din Rusia a făcut publică lista băncilor care au partipiat la schema de spălare de bani prin sistemul bancar şi judecătoresc din Republica Moldova, după modelul „jaful secolului”.
Este vorba de 19 instituţii bancare, din care aproape jumătate sunt active.
Potrivit Mold-Street, printre băncile implicate în tunurile financiare, care au rămas însă deja fără licenţă, se numără Russkii Kredit, Transportnîi, Zapadnîi, Mast-Bank, Antalbank, Russkii Zemelinâîi Bank, Turus, European Express, Rublevsky, Interkapitalbank.
În ceea ce priveşte băncile încă active, pe listă găsim următoarele instituţii financiare: Baltika, Sovetskii, Oka, Strateghia, Morskoi Bank, Smart Bank Kreditinvest şi Tempbank.
În schema devalizărilor apare şi Mosolbank. Banca este a 27-a instituţie financiară ca mărime din Rusia, cu active de 319 miliarde de ruble. Conform sursei citate, de sanarea Mosolbank se ocupă SMP Bank, controlată de fraţii Rotenberg, apropiaţi de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Peste 76 de miliarde de ruble au dispărut din conturile acestei entităţi bancare, informează Rbc.ru.
La începutul lunii noiembrie, autorităţile de la Kremlin au început o anchetă despre această enormă maşină de spălat bani, după arestarea, la Rostov pe Don, a unui om de afaceri rus, Alexandr Grigoriev, în vârstă de 44 de ani, suspectat că ar fi sifonat din Rusia 46 de miliarde de dolari, folosind pioni bancari atât din ţările baltice, cât şi din Republica Moldova, pentru a putea scoate suma pe parcursul mai multor ani.
Circa 500 de persoane şi peste 60 de bănci sunt implicate în acest mega-scandal, unele dintre unităţile bancare fiind în realitate paravane fiscale pentru companii off-shore.
Conform presei de la Chişinău, când creditorii au descoperit că nu își pot recupera banii, au acționat în instanța de judecată din Republica Moldova. Autorităţile judecătoreşti au început căutarea datoriilor şi au descoperit că, în perioada 2010-2013, numai pe baza deciziilor instanțelor judecătorești din Republica Moldova, companiile-rezidente din Rusia au fost delapidate de 18,5 miliarde de dolari, schemă frauduloasă în care ar fi implicată şi Moldindconbank.
Moldindconbank este şi „vedeta” unei anchete RISE Project publicată anul trecut – ”«Spălătoria rusească»: Moscova – Riga via Chișinău”. De data aceasta, banca „pompa” bani din Republica Moldova pentru raiderii din Rusia. „Cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est l-a implicat pe un văr de-al lui Vladimir Putin, ofițeri FSB, firme rusești, companii off-shore, bănci din Rusia, Letonia și Moldova, judecători moldoveni, agenți proxy și figuri importante ale lumii interlope”, scriau jurnaliştii de la RISE Moldova.
Din investigaţia jurnaliştilor a reieşit că cele 19 bănci ruseşti s-au folosit de datorii false pentru a putea transfera banii de la Moldindconbank din Republica Moldova către Trasta Kommercbanka din Letonia. „Pentru fiecare caz, banii au fost transferați din Rusia către banca Moldindconbank – o instituție financiară conectată la unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din țară. În cele din urmă, banii au fost transferați pe contul companiei «creditor», care s-a aflat mereu la banca letonă Trasta Komercbanka”, se mai făcea referire în investigaţie.
Moldindconbank a fost sancţionată cu o amendă de 4,5 milioane de lei.