Tineri din Republica Moldova care studiază în România au fost prezenți și anul acesta la Târgul Internațional Gaudeamus.
Noutățile editoriale, reducerile de până la 85% și lansările de carte i-au atras pe studenții basarabeni avizi de carte în limba română. Aceștia au avut parte și de o supriză: au avut ocazia să întâlnească un antreprenor de succes din stânga Prutului stabilit de nouă ani la București, Rusanda Cojocaru, fondatoarea genților Bookletta. Rusanda le-a împărtășit tinerilor câteva aspecte din experiența ei în România și le-a oferit și sfaturi utile vieții de student în Capitală.
„Am avut o întâlnire frumoasă cu tinerii basarabeni veniți la studii în România, la standul Bookletta din cadrul Targului de Carte Gaudeamus de la Romexpo. I-am văzut curioși, deschiși, cu toate întrebările la ei, i-am văzut gata de noua viață la București. M-au întrebat cum m-am integrat aici și le-am spus că pentru mine și „aici” și „acolo” e acasă, două case diferite, dar la fel de importante. Au vrut să știe cum a fost trecerea de la job la propria afacere și le-am spus cu mâna pe inimă că e ca și cum ai sări cu parașuta din avion, pentru prima dată. Dar eu întotdeauna mi-am dorit să sar cu parașuta, așa că, dacă au o idee, să creadă în ea și să o scoată în lume. Am vrut să le transmit crezul meu, că dacă am fi mai mulți care lucrăm cu sufletul implicat în ceea ce facem, lumea ar fi mai frumoasă. Bookletta este, pe lângă jobul care mă epuizează, câteodată 7 zile din 7, și proiectul meu de suflet, prin care cred că schimb mentalități și aduc ceva bun generațiilor care vin. Mai pot spune că ei mi-au amintit de mine, studenta venită cu rucsacul în spate la București, la răscruce dintre cine am fost și transformările prin care urma să trec”, a precizat Rusanda Cojocaru pentru InfoPrut.
Vera, Eugenia, Olga, Valeria, Claudiu, Pavel și alți tineri de peste Prut s-au arătat impresionați de ofertele celor 400 de edituri cu zeci de mii de volume prezente la târgul de carte.
„Este cunoscută criza de carte românească în Republica Moldova. Pentru noi, cea mai mare bucurie ține de accesul la volume în limba română. La Gaudeamus am găsit și autori clasici, și contemporani, am găsit și literatură de specialitate, practic, fiecare a putut să își găsească volume pe gust și în funcție de necesități”, a mărturisit Olga.
Studenții basarabeni care au vizitat sâmbătă Târgul Internațional Gaudeamus sunt parte a unui grup care participă la un stagiu de pregătire în Parlamentul României, organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012.
În Republica Moldova, la fiecare cap de locuitor revin câte 17 cărţi în limba rusă şi numai câte 2 în limba română.