Alegerile locale din 5 iunie 2011 reprezintă un test al schimbării generației politice din Republica Moldova și al validării parcursului european al acesteia, în calitatea de stat de drept și cu democrație consolidată. Miza acestui deznodământ este deosebit de importantă, mai ales, în contextul actualei crize politice și economice. Este necesar ca instituțiile ce garantează democrația să canalizeze toate eforturile pentru a asigura participarea liberă la vot a cetățenilor, astfel încât alegerea socială să reflecte expresia voinței populare a majorității.
Republica Moldova are nevoie stringentă ca unitățile administrativ-teritoriale: municipiile, raioanele, orașele și satele, să fie manageriate de persoane cu probitate, care să posede expertiza și experiența necesară implementării și coordonării, în mod eficient, a politicilor publice. Acești actori sociali vor fi responsabili de rezultatul realizării reformelor la nivel local în următorii 4 ani, reforme indispensabile pentru ridicarea nivelului de trai al populației. Curând, se apropie momentul în care trebuie sa facem ultima judecată de valoare în analiza meritocrației fiecărui candidat, deaceea este important ca să adunăm, în prealabil, argumentele pro și contra în “coșul” fiecărui concurent electoral.
Este extrem de important să cultivăm în spiritul societății deprinderea de a ne informa corect, de a cerceta, în paralel, programele electorale, de a verifica activitatea administrației în mandatele anterioare , astfel încât creditul de încredere , disponibil de a fi acordat, să fie fundamentat nu doar pe baza evidențelor cantitative, ci și calitative. Cu părere de rău, o mare parte din cetățenii cu drept de vot nu acorda importanță acestui aspect, iar politicienii folosesc aceasta variabilă, numită „memoria populației” în funcția de maximizare a voturilor. De remarcat este că unii alegători uită repede, atât succesele, cât și eșecurile administrației publice. Iar odată ajunși lângă cabina electorală iau decizia pe baza unor informații distorsionate, vehiculate în cercul lor de cunoscuți, fără a da dovadă de discernământ. Fenomenul este iremediabil și îngrijorător , deoarece inhibă schimbarea, lăsându-ne stagnați în bucla subdezvoltării. Mai sunt și alți factori ce manifestă o mare rigiditate în calea convingerii electoratului de a urma modelul european de dezvoltare, cei mai frecvenți sunt: mentalitatea conservatoare cu reminiscențe ale ideologiei comuniste, indiferența populației față de procesul electoral, indecizia, efectul “de turmă”. Indiscutabil, aceste impedimente periclitează drumul democrației și libertății pe care a pornit Republica Moldova spre o Europă a realizărilor și prosperității.
Noi, tinerii, suntem forța generatoare de progres care a pășit, acum 2 ani, pe calea integrării europene! Suntem conștienți că pentru a o fortifica, contează fiecare vot în favoarea celor capabili de a ne apăra și realiza interesele!
Istoria ne pune la dispoziție un moment oportun de a lumina umbra sărăciei care ne-a acoperit destinul acasă. Acum este timpul să- i mobilizăm pe toți la vot! Dacă nu noi, atunci cine ? Mai bine să regretăm, pe urmă, că nu am reușit să facem absolut tot ce ne stă acum în puteri, decât să regretăm că am fost prizonierii propriei frici și lașități!
Bunici, părinți, tineri pasivi și indeciși, nu vă anihilați speranța într-un viitor mai bun. Oriunde v-ați afla dați dovadă că sunteți cetățeni responsabili ai Republicii Moldova. Votați și cereți de la cei pe care-i încredințați a vă reprezenta interesele să vă recompenseze acest credit cu rodul unor acțiuni de dezvoltare a R. Moldova!
Autor: Ana Cristiuc
Foto: Mediafax.ro