Republica Moldova are nevoie de instrumente clare în lupta anti-corupție, iar unele dintre acestea ar putea fi experiența DNA-ului din România și aducerea unei misiuni EUJUST la Chișinău. Despre aceasta, dar și despre alte subiecte actuale legate corupție, au discutat luni cei peste 100 de participanți la Conferința Națională Anticorupție, organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) la Chișinău.
„Datorită eficienței în lupta anticorupție, DNA-ul românesc ajuns să aibă 62% de susținere din partea populației. Această se întâmplă pentru că am început să avem succese, iar esența acestora este să faci investigații de calitate. Dar, pentru a fi bune ele trebuie făcute doar bazând-se pe acumularea probelor incontestabile. De asemenea, consider ca procurorii trebuie să fie curajoși și să aibă o libertate în investigarea cazurilor. După mai mulți ani de activitate pot să vă recomand astăzi un sistem judiciar analogic celui din România”, a declarat la conferință Nistor Călin, procuror șef-adjunct al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România.
În același context, Eugen Carpov, membru al Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică a Parlamentului Republicii Moldova, a menționat: „Pentru a asigura lupta eficientă anti-corupție urmează a fi întreprinse acțiuni, care vor fi implementate cu sprijinul partenerilor strategici externi, cum este Uniunea Europeană. Dar, pentru a fi eficienți, este necesară implicarea tuturor actorilor din interiorul țării. În acest context, aș dori să remarc acea evaluare a instituțiilor de drept ce se efectuează de către echipa de experți din UE. Recomandările acestei echipe urmează a fi transpuse integral, iar, pentru a ne asigura în aceasta, urmează să revenim la ideea înființării unei misiuni europene permanente EUJUST, despre care discutam începând cu 2014, în perioada Guvernului condus de Prim-ministru Iurie Leancă. Misiunea compusă din judecători și procurori europeni va asigura monitorizarea realizării recomandărilor și executării cu succes a reformei în domeniul organelor de drept si justiție”.
Încă de la începutul anului, pe fondul devoalării mega-devalizărilor din sistemul bancar, la manifestațiile stradale care au avut loc în Chișinău, s-a cerut ca DNA să treacă Prutul.