Ministrul în exerciţiu al Mediului, Valeriu Munteanu, consideră că următorul proiect de țară al României trebuie să fie Unirea cu Basarabia și și-a exprimat speranța ca Fondul pentru Moldova să fie inclus într-o astfel de strategie.
„Din punctul meu de vedere, ca și cetățean al Republicii Moldova, dar și ca cetățean al României, sau pur și simplu ca român, cred că următoarea temă de țară trebuie să fie Unirea cu Basarabia și România ar trebui să aibă un plan în acest sens. Eu nu cunosc dacă România și instituțiile din România au un astfel de plan, dar mi-aș dori foarte mult ca acest Fond pentru Moldova, pentru Basarabia, să facă parte din arhitectura acestei strategii”, a declarat Valeriu Munteanu în cadrul dezbaterii „Fondul Moldova – Planul Marshall al României pentru Republica Moldova”, organizată joi de Societatea Academică din România (SAR) și Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN).
Liberalul de la Chișinău susține ideea înființării unui Fond pentru Moldova, dar a cărei arhitectură să țină cont de importanța componentei de grant. Potrivit lui Munteanu, aceasta ar trebui să fie cât mai redusă sau să lipsească cu totul. „Eu sunt ministrul Mediului și de fiecare dată când la minister vin investitori sau donatori, eu insist ca noi să avem o componentă importantă de credit, pentru că asta ne disciplinează, pentru că aceasta este garanția durabilității proiectelor”, a explicat ministrul, oferind drept exemplu faptul că a susținut în calitatea sa oficială ca cei 15 milioane de euro oferiți pentru mediu de Guvernul României să fie gestionați de o structură de la București.
„Nu mă autoflagelez aici, dar încerc să explic că atunci când lipsește credibilitatea, investițiile nu vin. Nici măcar rușii nu au mai investit în Republica Moldova în ultimii 15 ani. În mintea lor, ei au pierdut economic Republica Moldova, știu că noi, românii basarabeni, suntem majoritari, și sunt dezinteresați”, a precizat Valeriu Munteanu.
În același timp, ministrul în exercițiu al Mediului a atras atenția asupra unei realități dure, că la vest de România nimeni nu va veni vreodată în Republica Moldova să investească, pentru că știe că va fi furat. De asemenea, Munteanu a spus că după 2009 nici paradigma, nici modelul sau rezultatele nu au fost altele decât în perioada comunistă. „Din punctul meu de vedere, relația României cu Republica Moldova trebuie să fie una extrem de pragmatică. Din păcate, de la Revoluție încoace, relația a fost unilaterală, noi am făcut tot ce ne-a trăsnit prin cap, iar România a continuat să susțină necondiționat. România este o țară mare, iar de la Snagov încoace a avut mai multe proiecte de țară. Cele mai proeminente au fost cele de aderare la NATO și aderare la Uniunea Europeană. România s-a concentrat, a făcut reforme și a realizat aceste obiective”, a subliniat Munteanu.