Vicepremierul în exercițiu pentru Reintegrare, Victor Osipov, a declarat că negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean în formatul 5+2, dar și dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, sunt blocate.
„Nu voi face o analiză amănunțită, dar concluzia mea este că lucrurile se înrăutățesc. Separarea dintre regiunea transnistreană și restul Republicii Moldova s-a aprofundat în toți acești ani, procesul de negocieri la relansarea căruia am lucrat în anii 2009-2010 împreună cu echipa de la Reintegrare a Guvernului și cu toate celelalte structuri ale statului, proces care a fost repornit la finalul anului 2011, din luna iunie, practic din momentul în care a început implementarea Acordul de Asociere cu UE – și eu fac o legătură directă dintre cele două fenomene – deci procesul de negocieri a fost oprit, este practic suspendat”, a precizat Osipov, citat de Lina Grâu în newsletter-ul „Sinteze și Dezbateri de Politică Externă”.
Victor Osipov a subliniat faptul că nimeni nu dorește să admită că în prezent nu există negocieri în procesul de soluționare a diferendului transnistrean și că separatiștii de la Tiraspol și-au multiplicat instituțiile „pseudo-statale”.
Vicepremierul în exercițiu pentru Reintegrare a explicat și că din 2012, când au fost relansate discuțiile despre conflictul transnistrean, „acestea nici nu s-au apropiat măcar de subiectul de bază – soluționarea politică a problemei transnistrene, obiectiv pentru care și avem aceste discuții cu cei de la Tiraspol”.
În opinia lui Osipov, locuitorii regiunii transnistrene sunt „ostatici ai conflictului transnistrean” și ei trebuie eliberați de acest statut.
„Oameni care sunt în mare parte cetățeni ai Republicii Moldova cu acte în regulă – în jur de 300 mii dintre ei și-au obținut cetățenia, iar aproape 100 mii și-au obținut și pașapoarte biometrice ale Republicii Moldova care le permit să beneficieze de oferta generoasă de călătorii liberalizate în spațiul Uniunii Europene. Și este de sarcina noastră să-i eliberăm din această calitate de ostatici ai conflictului transnistrean pe care ei o trăiesc în fiecare zi”, a conchis Osipov, recunoscând și că „Republica Moldova încă nu are o strategie pentru reintegrare, Republica Moldova încă are un buget infim pe care îl alocă din resursele statului pentru politicile în această direcție, Republica Moldova încă lucrează cu o structura guvernamentală subdimensionată și lipsită de un statut de autoritate publică centrală”.