În 2014, Republica Moldova era considerată de partenerii externi drept o poveste de succes. Povestea de succes a devenit o amintire în 2015, „an pierdut, an de degradare economică și socială”. De această părere este directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă.
Întrebat de expertul Lina Grâu pentru newsletter-ul „Sinteze și Dezbateri de Politică Externă” cum s-a văzut în anul 2015 din afară Republica Moldova, de către partenerii europeni, Victor Chirilă a explicat: „Un an pierdut pentru Republica Moldova, un an fără reforme, un an cu o mulțime de legi neaprobate de Parlamentul Republicii Moldova. Putem spune că Parlamentul Republicii Moldova nu a lucrat în acest an, nu a funcționat. Am plătit niște oameni care nu și-au făcut treaba, nu au muncit, nu și-au meritat salariul pe care l-au primit. Un an pierdut în termeni de reforme, un an de degradare economică, de degradare socială, un an de degradare în general a sentimentului civic și a moralității în Republica Moldova”.
Specialistul în politică externă a precizat că 2015 a fost cel mai critic an din istoria recentă a Republicii Moldova, care a pierdut susținerea necondiționată a Uniunii Europene și legătura strategică cu Germania.
„Susținerea de acum încolo este strict condiționată de reforme. Nu în zadar a fost suspendată pe parcursul acestui an asistența UE pentru sistemul judecătoresc, nu în zadar a fost suspendată asistența Băncii Mondiale, nu în zadar Fondul Monetar Internațional nu vine în Republica Moldova să negocieze un alt acord de asistență atâta timp cât nu este siguranța că la Chișinău este un guvern stabil, un guvern mandatat să facă reforme dure, radicale, în special dure pentru interesele oligarhice, nu pentru populație. Să facă reforme care să dea certitudinea că banii care vin în Republica Moldova sunt utilizați conform angajamentelor convenite și nu vor dispărea”, a explicat Chirilă.
Directorul Asociației pentru Politică Externă a mai enumerat condițiile statelor UE pentru susținerea Republicii Moldova: stabilizarea sistemului bancar, reforma în justiție, combaterea corupției, reformarea clasei politice.
În finalul interviului acordat Linei Grâu, Victor Chirilă s-a arătat încrezător în instalarea unei noi puteri în Republica Moldova. „Trebuie să alegem noi oameni, oameni deciși să facă schimbarea, oameni integri, oameni care pot fi monitorizați de societate. Este important ca societatea să rămână angajată și după alegeri pentru a monitoriza viitoarea putere. Și eu sunt convins că vom avea o nouă putere în Republica Moldova. De aceea va trebuie să fim activi toți și fiecare în parte. Să nu lăsăm garda jos – acest lucru este extrem de important. Și, desigur, acolo unde suntem să muncim și să ne îndeplinim conștient atribuțiile. Mă refer în primul rând la funcționarii din instituții și mai ales funcționarii de rang înalt care nu ar trebui să aștepte indicații de la partide sau de la alte persoane, iar apoi să se plângă că nu există voință politică”, a concluzionat specialistul.