Proiectul “Cunoaşte-ţi Ţara”, derulat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, ar putea aduce în Braşov, în cadrul unei vizite, peste o mie de basarabeni, în cadrul unui proiect care se va desfăşura în perioada 15 iulie – 31 august.
Potrivit cotidianului Adevărul, ediţia de Braşov, o delegaţie din Acţiunea 2012 a fost primită astăzi la Consiliul Judeţean Braşov de vicepreşedintel Claudiu Coman. Unioniştii au prezentat oficialităţilor judeţene proiectul care anul trecut a adus în România 5.200 de basarabeni pentru a-i familiariza cu realităţile româneşti, cu tradiţia culturală şi cu obiectivele turistice reprezentative din ţară.
În cadrul întrevederii cu vicepreşedinele Coman, managerul de proiect, Diana Barbu, a declarat, conform sursei citate: „Pentru anul 2016 ne dorim implementarea în masă a proiectului, asigurând deplasări de 3 zile/2 nopţi pentru o sută de mii de basarabeni. Vrem să includem şi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale şi să aducem cu precădere oameni din mediul rural. Obiectivul este măreţ şi destul de greu de îndeplinit, dar contextul intern din cele două state româneşti şi viteza cu care se desfăşoară evenimentele pe scena internaţională ne obligă să ne angajăm cu toate forţele în lupta pentru reunirea Republicii Moldova cu România”.
La rândul său, vicepreşedintele CJ Braşov a afirmat: “Este foarte important să păstram legături strânse cu fraţii noştri de peste Prut. Întotdeauna aceste schimburi sunt cele care generează o altă percepţie în Republica Moldova, deoarece unul din punctele care îi separă pe locuitorii celor două state româneşti este lipsa de informaţie reală a basarabenilor asupra realităţii din România. La ora actuală, doar 25% dintre moldoveni ar dori unirea cu România. Sunt sigur că toţi cei care ne vor vizita ţara şi judeţul vor înţelege mult mai bine cum stau lucrurile în fapt. Acesta este cel mai bun mod prin care ne putem cunoaşte mai bine reciproc, astfel încât să nu mai vorbim despre două naţiuni sau două limbi. Întotdeauna când aud aceste prostii mă gândesc la aberaţia unui dicţionar român-moldovenesc sau la faptul că atunci când ne întâlnim nu avem nevoie de traducător, pentru că vorbim o singură limbă, limba română”.
Platforma Acţiunea 2012 îşi propune să aducă în acest an 100.000 de basarbeni pentru a vizita întreaga Românie.