Care este legătura dintre NATO şi matematicienii din Republica Moldova? Un program pentru pace şi securitate.
Mai precis, NATO oferă, prin Programul pentru pace şi securitate, 300 de mii de euro cercetătorilor din Institutul de Matematică şi Informatică din Republica Moldova. Cu această investiţie, matematicienii vor realiza o cercetare complexă în cadrul proiectului „Modelarea şi atenuarea dezastrelor sociale cauzate de catastrofe şi terorism”.
Ce vor trebui, concret, să facă cercetătorii Institutului? Să creeze un set de instrumente, metode, modele și algoritmi care să permită detectarea, monitorizarea, modelarea și atenuarea dezastrelor sociale provocate de terorism și catastrofe de natură diferită (naturale, tehnogene etc). Vor fi adaptate și dezvoltate instrumente pentru monitorizarea și analiza textelor axate pe subiecte de dezastre sociale, catastrofe, terorism, preluate din diferite surse ale rețelei informaționale globale (mass-media, bloguri, rețele sociale).
Originea cercetărilor efectuate de savanții Institutului de Matematică și Informatică, în cadrul acestui proiect, sunt instrumentele elaborate pentru textele produse în limba română.
Scopul ulterior al proiectului este de a aplica metodele calitativ modificate asupra metodologiei de atenuare (metoda Delphi, metoda de analiză morfologică, metoda analitică a ierarhiei) și dezvoltarea modelelor potrivite pentru descrierea dezastrelor sociale. Aceste modele apoi vor fi utilizate pentru a construi scenarii de dezastre sociale, care să permită evaluarea metodelor de atenuare și să ofere sprijin în luarea deciziilor pentru a întreprinde cele mai bune acțiuni și pentru a reduce consecințele negative ale unui dezastru social în contextul dezvoltării durabile.