Misiunea FMI, care şi-a încheiat luni vizita la Chişinău, nu are veşti bune pentru Republica Moldova.
„Închiderea Băncii de Economii, Unibank și a Băncii Sociale la finele anului 2015 a oprit injectările de lichiditate în sistem prin aceste bănci și, laolaltă cu stabilizarea pieței valutare și reducerea așteptărilor inflaționiste, i-a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă puțin ratele dobânzilor de politică monetară”, se arată în declarația șefei Misiunii FMI, Ivanna Vladkova-Hollar.
În ceea ce priveşte politica bugetar-fiscală, experţii FMI susţin că, la acest capitol, Republica Moldova are capacităţi limitate de susţinere a activităţii economice interne.
Un alt călcâi al lui Ahile este, în opinia experţilor, „guvernarea slabă în sectorul bancar”, aspect deficitar care „generează costuri mari pentru economie”.
„Înlăturarea deficiențelor care țin de supravegherea bancară constituie un deziderat mult așteptat, atingerea căruia va juca un rol esențial în restabilirea stabilității macroeconomice și, în cele din urmă, în asigurarea prosperării economiei Republicii Moldova. În acest context, fortificarea guvernării corporative și perfecționarea sistemelor de evaluare a riscurilor în băncile comerciale pot fi asigurate într-o manieră credibilă doar cu condiția reevaluării complete a beneficiarilor finali”, subliniază Ivanna Vladkova-Hollar în declaraţia sa.
FMI a efectuat o vizită la Chișinău pentru a evalua situația macroeconomică din Republica Moldova.
„Misiunea FMI care a fost la Chișinău a fost o misiune de evaluare. Am avut discuții constructive. Am reușit să consultăm atâta politica bugetar fiscală, dar și proiectul legii bugetului pentru anul 2016. Discuțiile au fost mai mult pe dimensiunea sistemului financiar – bancar, dar și parametrii macro-economici din Republica Moldova. Am stabilit că în urma disgnosticului din sistemul financiar bancar urmează să continuăm fortificarea instituțiilor cu funcții de reglementare din sistem, precum BNM”, a declarat marți premierul Pavel Filip.