Din toamna acestui an, defrişările totale de pădure vor fi interzise de Ministerul Mediului în Republica Moldova.
Interdicţia va fi aplicată începând cu luna octombrie în pădurile naturale de stejari, fagi, paltini şi frasini, a precizat ministrul Mediului de la Chişinău, Valeriu Munteanu, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Ce înseamnă câteva mii de hectare de pădure scoase la tăiat pentru despădurita Republică Moldova?”, organizat de IPN în parteneriat cu Radio Moldova.
“Acest lucru s-a făcut pentru că teiul, stejarul şi gorunul, care au trăit 300 de ani, o să mai trăiască încă 300, nu este nevoie să fie tăiat. Dacă într-un pachet de un hectar există 20-30 de copaci care sunt bolnavi, trebuie extraşi şi sădiţi alţii”, a menţionat Valeriu Munteanu.
De elaborarea acestui ordin s-au ocupat Agenţia “Moldsilva” în comun cu specialiştii Ministerului Mediului.
Toate aceste schimbări au ca obiectiv, printre altele, protejarea şi stoparea diminuării suprafeţelor pădurilor naturale, menţinerea echilibrului ecologic şi conservarea biodiversităţii ecosistemelor forestiere.
Discuţiile de astăzi au făcut parte din ciclul de dezbateri publice desfăşurate de către IPN, în co-producţie cu Radio Moldova şi susţinute de Fundaţia germană „Hanns Seidel”.
Unul dintre flagelurile cu care se confruntă sectorul forestier din Republica Moldova îl reprezintă tăierile ilicite de păduri.
Într-un interviu oferit zilele trecute jurnaliştilor de la Europa Liberă, Valeriu Munteanu a spus că în silvicultură corupţia este în floare, iar această situaţie nu mai poate fi tolerată. Ministrul susţine că se fură de două ori mai mult lemn din pădure decât se raportează şi că aceste scheme de corupţie au drept complici funcţionari de rang înalt şi angajaţi ai instituţiilor de drept.
“Ştiu foarte exact că se plătesc 5.000 de euro pentru cei care vor să ajungă pădurar; 15.000 – 20.000 de euro pentru un şef de ocol silvic care are 10-13 pădurari în subordine şi, respectiv, 50.000 de euro pentru un şef de întreprindere. Toată lumea cunoaşte despre acest lucru. În calitate de ministru, am spus că dacă cineva cunoaşte cazuri să vină să-mi spună mie şi eu o să merg cu procurorul să-i punem cătuşe”, a precizat Valeriu Munteanu în nterviu.
Practic, până acum, subliniază Munteanu, s-au furat anual 10 milioane de euro din acest sector. “Eu sunt responsabil pentru ceea ce spun şi sunt gata să demonstrez calculele pe care le am. Dar anterior de mine, le-a făcut Banca Mondială şi alţi parteneri”, a mai precizat ministrul Mediului în interviu.