În urmă cu 24 de ani, astăzi, 2 martie, începea „oficial” războiul moldo-rus de pe Nistru, deşi primele ciocniri între voluntarii Republicii Moldova şi Armata a 14-a Rusiei avuseseră loc încă de la finele anului 1991. La 24 de ani distanţă de la acest episod sângeros, umbra conflictului secesionist dăinuie asupra foştilor combatanţi sub forma sărăciei şi a unei crase nepăsări a autorităţilor.
„S-a început lupta cu armata a 14-a a Rusiei, cu toate că se spune că ţara noastră s-a despărţit în două, dar pe noi ne-au despărţit ruşii. Rusia unde nu se vâră. Ce caută acum în Siria ruşii? Miliarde costă un zbor al unul avion. De ce banii aceştia nu-i dau la oameni? Că au sate întregi care n-au lumină, n-au ce mânca”, a spus Dumitru Uzun, din Brigada cu destinaţie specială “Fulger”, pentru Europa Liberă.
Dumitru Uzun a participat astăzi la Marşul Memoriei. Uzun a luptat de la începutul şi până la sfârşitul conflictului armat care a culminat în crearea regiunii separatist transnistrene, doar unul dintre conflictele îngheţate de pe “inventarul” geopolitic al Moscovei. Dumitru Uzun a fost decorat pentru vitejie cu Ordinul Ştefan cel Mare, însă în present abia târăşte targa pe uscat cu pensia pe care o primeşte.
„La Cocieri. Pe 1 spre 2 noaptea ne-au chemat pe alarmă şi am plecat la Cocieri. Acolo de-acum mergeau lupte, când lumea paşnică şi-a ridicat şi a început împotriva cazacilor, la cei din armata a 14-a care-şi băteau joc de lume. Şi noi ne-am dus la ajutor şi am trecut Nistru pe gheaţă”, a mai povestit Dumitru Uzun.
Peşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a recunoaşte că cei de la guvernare trebuie să facă mult mai mult ca veternaii războiul de la Nistru să nu fie uitaţi.
30.000 de persoane au participat la conflictul armat din 1992. 287 dintre acestea și-au pierdut viața, dintre care 198 de militari ai Armatei Naţionale şi 89 de angajați ai Ministerului de Interne. Sute de voluntari au rămas invalizi.