1,6 milioane de dolari a pierdut sectorul forestier din Republica Moldova în 2014 din cauza managementului defectuos din acest domeniu. Aceasta este una dintre concluziile trase în urma activităţilor care s-au desfăşurat la Chişinău în cadrul Programului ENPI FLEG II privind starea peisajului forestier de peste Prut.
La antipod, valoarea bunurilor pe care ecosistemele forestiere din Republica Moldova le-a oferit în 2014 a fost de 68,84 milioane de dolari.
Atelierele care s-au desfăşurat în cadrul FLEG II au vizat unul dintre flagelurile cele mai răspândite cu care se confruntă sectorul forestier din Republica Moldova: defrişările ilegale de păduri. Discuţiile au avut ca obiectiv căutarea soluţiilor pentru stoparea exploatărilor forestiere ilegale.
Menirea FLEG II este de a dezvolta planuri de management care să contribuie la buna gestionare a terenurilor forestiere comunitare.
Republica Moldova are un peisaj mozaicat, în care mai mult de jumătate este acoperit de recolte agricole. Experţii din Programul FLEG II susţin că pădurile şi păşunile rămase încă „în picioare” reprezintă sursă importantă populaţia locală.„Comunităţile locale pot beneficia de păduri şi păşuni numai dacă acestea sunt gestionate în mod durabil. Această durabilitate trebuie să fie asigurată, mai ales când schimbările de mediu, cum ar fi schimbările climatice, secetele sau inundaţiile, sunt atât de vizibile. Iar Republica Moldova este foarte vulnerabilă la asemenea fenomene”, a declarat Aurel Lozan, coordonator FLEG II pe Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă postat pe Enpi-Info.eu.
Ministrul Mediului de la Chişinău, Valeriu Munteanu, a declarat recent că în silvicultură corupţia este în floare, iar această situaţie nu mai poate fi tolerată. Ministrul susţine că se fură de două ori mai mult lemn din pădure decât se raportează şi că aceste scheme de corupţie au drept complici funcţionari de rang înalt şi angajaţi ai instituţiilor de drept.
“Ştiu foarte exact că se plătesc 5.000 de euro pentru cei care vor să ajungă pădurar; 15.000 – 20.000 de euro pentru un şef de ocol silvic care are 10-13 pădurari în subordine şi, respectiv, 50.000 de euro pentru un şef de întreprindere. Toată lumea cunoaşte despre acest lucru. În calitate de ministru, am spus că dacă cineva cunoaşte cazuri să vină să-mi spună mie şi eu o să merg cu procurorul să-i punem cătuşe”, a precizat Valeriu Munteanu în tr-un interviu pentru Europa Liberă.
Practic, până acum, a subliniat Munteanu, s-au furat anual 10 milioane de euro din acest sector. “Eu sunt responsabil pentru ceea ce spun şi sunt gata să demonstrez calculele pe care le am. Dar anterior de mine, le-a făcut Banca Mondială şi alţi parteneri”, a precizat ministrul.
Din toamna acestui an, defrişările totale de pădure vor fi interzise de Ministerul Mediului în Republica Moldova. Interdicţia va fi aplicată începând cu luna octombrie în pădurile naturale de stejari, fagi, paltini şi frasini, a precizat Valeriu Munteanu ieri, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Ce înseamnă câteva mii de hectare de pădure scoase la tăiat pentru despădurita Republică Moldova?”, organizat de IPN în parteneriat cu Radio Moldova.
“Acest lucru s-a făcut pentru că teiul, stejarul şi gorunul, care au trăit 300 de ani, o să mai trăiască încă 300, nu este nevoie să fie tăiat. Dacă într-un pachet de un hectar există 20-30 de copaci care sunt bolnavi, trebuie extraşi şi sădiţi alţii”, a menţionat Valeriu Munteanu.
De elaborarea acestui ordin s-au ocupat Agenţia “Moldsilva” în comun cu specialiştii Ministerului Mediului.