Decizia Curţii Constituţionale privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova prin votul direct al cetăţenilor poate fi un as în mânecă pentru oligarhul Vladimir Plahotniuc şi mai puţin în avantajul opoziţiei din Legislativul de la Chişinău. Opinia îi aparţine analistului Kamil Calus.
„În primul rând, reduce riscul de dizolvare a Parlamentului. Până nu demult, exista şansa ca Plahotniuc să nu fie în măsura de a avea o influenţă covârşitoare asupra algerii unui nou preşedinte, deoarece nu controla suficienţi membri ai Parlamentului ca să facă acest lucru”, scrie Kamil Calus într-o analiză din publicaţia bilunară New Eastern Europe.
Al doilea argument este acela că noua „realitate electorală” dezavantajează forţele anti-guvernamentale (PSRM, Partidul Nostru, Platforma DA), privându-le de un „raţionament puternic în lupta lor”. De asemenea, scade potenţialul de protest al societăţii, mai consideră expertul.
„În al treilea rând, decizia luată de instanţa de judecată amână alegerile prezidenţiale până în toamna lui 2016. Acest lucru oferă destul timp actualului guvern pentru a-şi îmbunătăţi imaginea şi pentru a recâştiga o parte din încrederea pierdută a societăţii. Totodată, mass-media controlată de Plahotniuc a câştigat o cantitate enormă de timp pentru a promova un nou candidat, sprijinit de guvern”, se mai arată în analiza lui Kamil Calus.