Congresul Românilor de Pretutindeni va fi organizat în perioada 24-25 iunie. Decizia a fost luată în şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
În cadrul aceleiaşi şedinţe a fost aprobat amendamentul care modifică alin.3 al art.1 din Metodologia privind organizarea alegerii delegaţilor la Congresul românilor de pretutindeni, astfel încât evenimentul să se poată organiza „cu cel puţin 5 luni înainte de data de desfăşurare a alegerilor parlamentare”, în loc de 6 luni, aşa cum se preciza iniţial.
Amendamentul menţionat a fost propus de deputatul Mircea Lubanovici – preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi susţinut de membrii comisiei, pentru a se evita conflictul cu dispoziţiile Metodologiei, având în vedere alegerile parlamentare care vor avea loc la sfârşitul acestui an. Conform procedurilor organizatorice preliminare, Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe urmează să constituie Secretariatul tehnic al Congresului, iar Ministerul Afacerilor Externe, prin D.P.R.R.P. şi misiunile diplomatice ale României, vor aduce la cunoştinţa comunităţilor româneşti procedura de înscriere a delegaţilor la Congres, prin publicarea pe site-urile proprii şi prin orice alte mijloace de comunicare disponibile.
În baza Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, în scopul întăririi legăturilor cu românii de pretutindeni, evenimentul se va organiza anual, sub egida Parlamentului României.
În cadrul Congresului Românilor de Pretutindeni se alege Consiliul Românilor de Pretutindeni, al cărui caracter este permanent, pentru care Guvernul României asigură un spaţiu corespunzător, iar modul de organizare şi functionare a Consiliului se stabileşte de către Congresul Românilor de Pretutindeni, cu avizul conform al Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor şi Senatului.