Unul dintre cei mai apreciaţi strategi militari din lume, Edward Luttwak, consultantul la care apelează chiar şi Pentagonul, vorbeşte într-un interviu despre tema unirii Republicii Moldova cu România.
Despre posibilitatea unificării celor două state în viitorul apropiat, Luttwak aduce în discuţie mai multe nuanţe pentru a contracara capcanele ideologice cu care jonglează în poziţiile lor publice pro-ruşii de la Chişinău pe seama aşa-zisei „identităţi moldoveneşti”, atunci când se ajunge la subiectul unionist.
„Dar limba moldovenească este româna. Orice expresie a culturii moldovenești, cel puțin cât știu eu, este românească. Poți să spui și că este moldovenească. Poți să spui că Bucureștiul este moldovenesc. Poți spune ce vrei, poți spune că Regatul este moldovenesc. Nu prea contează. În mod normal oamenii care vorbesc aceeași limbă și au aceeași cultură, în mod normal vor să fie împreună. Dar nu întotdeauna. De exemplu au fost momente când Valonia Belgiei, pur francofonă, care vorbea doar franceza și avea o cultură franceză, a vrut totuși să fie separată. Din anumite motive. Iar acest fenomen există. Oamenii care locuiesc în Lausanne sau Geneva sunt francezi, dar nu vor să fie în Franța. Eu nu consider că Moldova este un astfel de caz. Nu cred că este vreun fel de separatism moldovenesc. Ceea ce există este că Moldova are caracteristicile României Mari (…)”, explică reputatul strateg militar într-un interviu oferit postului de televiziune DIGI 24.
Întrebat dacă Kremlinul va permite Republicii Moldova să evadeze din sfera sa de influenţă, Edward Luttwak oferă un răspuns memorabil: „Moscova a construit relații puternice cu Kievul. Kievul era satelitul Moscovei. Ei puteau să oprească lucrurile acestea. Acum nu mai pot. Dacă Moldova vrea să se unească cu România, asta este. Ei nu mai pot să facă nimic. Absolut nimic. Este o chestiune tehnică legată de aderarea Moldovei la NATO, pentru că membrii NATO ar trebui să accepte asta, dar dacă moldovenii vor asta sunt sigur că se poate întâmpla și Moscova nu va putea interveni, pentru că între Moldova și Rusia este o țară care ar trebui să fie prietenul cel mai bun al Rusiei, dar ei l-au transformat într-un inamic. Ei au făcut ca Ucraina să le fie dușman. Iar acest lucru îi permite Moldovei o separare. Dacă rușii s-ar fi comportat diferit, Ucraina ar fi fost un satelit al Moscovei, unul ascultător și fericit, un frate mai mic. Dar nu sunt. Deci Moldova poate fi independentă dacă așa ar dori majoritatea”.