Sala Mare a Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București a fost gazda primitoare a artiștilor din Republica Moldova, care au prezentat publicului bucureștean pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, spectacolul extraordinar ”Cu drag, de Mărțișor”.
Beneficiind de sprijinul Cancelariei Prim-ministrului României, prin Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova, în parteneriat cu TVR Internațional, Institutul Cultural Român, Ministerul Tineretului și Sportului și Teatrul National „Ion Luca Caragiale”, loc încărcat de istorie și cultură, manifestarea a fost concepută a fi un omagiu, dar și un semn de apreciere pentru artiștii de peste Prut, se arată într-un comunicat de presă.
Evenimentul a reprezentat o avanpremieră a proiectului de extindere la București a Festivalului Internațional de Muzică – ”Mărțișor”, ajuns la Chișinău la cea de-a 50-a ediție, precum și a Festivalului Internațional ”George Enescu” la Chișinău.
Spectacolul ”Cu drag, de Mărțișor” a cuprins apreciata evoluție a Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare ”Joc”, colectiv cu 70 de ani de activitate artistică, laureat al multor festivaluri de gen și manifestări internaționale, al cărui director general și coregraf șef este Vladimir Curbet, artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat, a tinerei soprane Ana Cebotari, a grupului ”Alex Calancea and Band”, avându-i ca soliști pe Cristina Pintilie și Andrei Glavan și a formației vocale ”Brio Sonores”.
În debutul serii, Ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, inițiatoarea proiectului, a menționat: ”Spectacolul „Cu drag, de Mărțișor” s-a născut din dragoste și dor, din dorința firească a artiștilor de la Chișinău de a împărtăși spectatorului din România, crâmpeie din sărbătoarea „Mărtișorului”, ce se desfășoară anual, în Republica Moldova și ne îndeamnă în fiecare primăvara, prin forme artistice de excepție, să trăim și să retrăim cele mai profunde și sacre sentimente umane. A fost destul de complicat, la propriu, de ridicat cortina ce ne desparte, dar odată ridicată, suntem convinși că este pentru totdeauna„.
În finalul spectacolului, artiștii de peste Prut au ținut să aducă mulțumiri speciale dnei Cristina Leorenț, director TVR Internațional, dlui Radu Boroianu, președintele ICR, dlui Ion Caramitru, manager general al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” și dnei ambasador Iuliana Gorea Costin, pentru contribuția lor personală la încununarea strădaniilor artiștilor și conturarea proiectului: Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor” la București și Festivalului Internațional „George Enescu” la Chișinău.