În cadrul celei de-a doua ediţii a Turneului “Teatru Românesc la Bucureşti şi Chişinău” – amplul proiect de schimburi culturale iniţiat în 2014 între Teatrele Naţionale, “I.L.Caragiale” din Bucureşti şi „Mihai Eminescu” din Chişinău – actorii Teatrului Naţional din Bucureşti vor prezenta în capitala Republicii Moldova, câte două reprezentaţii cu spectacolele „20 de ani în Siberia” şi „Între noi e totul bine”.
Evenimentul va avea loc în zilele de 23 şi 24 martie.
Turneul TNB se desfășoară în replică la turneul efectuat la Bucureşti şi la Iaşi, la începutul acestui an, de TNME din Chișinău cu două spectacole, primite cu multă cădură şi îndelung aplaudate – “Casa de pe graniţă” de Slawomir Mrozek şi “Filumena Marturano” de Eduardo de Filippo.
Purtând semnătura regizorală a lui Sorin Misirianțu şi interpretarea de un puternic dramatism a Amaliei Ciolan, „20 de ani în Siberia” (spectacol-monolog dramatic ce are la bază cartea Aniței Nandriș-Cudla „20 de ani în Siberia. Amintiri din viață”) revine la Chișinău, unde a mai fost prezentat cu mult succes, cu ocazia altui eveniment, Reuniunea Teatrelor Naţionale, care s-a desfăşurat în septembrie 2015.
Celălalt spectacol al Teatrului Naţional din Bucureşti, care va fi jucat cu acest prilej în faţa publicului basarabean, „Între noi e totul bine” de Dorota Masłowska, în regia lui Radu Afrim, este o parabolă politică ce vorbește despre destinul unor popoare peste care a trecut fără milă tăvălugul istoriei. Spectacolul, care se bucură de o distribuție remarcabilă, a primit calificativul ”excepțional” din partea criticii de specialitate din România.
La începutul lunii aprilie, Teatrul Nottara din București va fi şi el prezent la Chişinău, pe scena Teatrului de Revistă „Ginta Latină”.
„Un pic prea intim” de Rajiv Joseph, „Vizitatorul” de Eric Emmanuel Schmitt și „Funcționarul Destinului” de Horia Hârbea sunt spectacolele care se vor juca în datele de 5, 6, 7 aprilie, de la ora 18:30.
Multi-premiat, dramaturgul contemporan american, Rajiv Joseph scoate piesa „Un pic prea intim” din genul teatrului bulevardier comic, dând o altă aură, de tragicomedie, subiectului ales. Povestea șocantă a poetului și profesorului Tom, rezumă mai multe conflicte intime într-o piesă apropiată de teatrul epic. Tom (Andi Vasluianu) este un altfel de Don Juan, modern, sincer uimit de rezultatul cuceririlor sale. În aceiași perioadă a acțiunii , Tom reușește să lase gravide trei femei: Jen – prietena sa oficială, Maureen – vecina sa și Becca – studenta sa. Piesa își dezvoltă original conflictul apelând la monologuri.
Publicat în 1993, „Vizitatorul” a fost încununat cu Premiul Molière, pentru cel mai bun text dramatic. Piesa a fost pusă în scenă, în premieră absolută, la Petit Théâtre de Paris, în septembrie 1993. Spectacolul i-a adus lui Eric-Emmanuel Schmitt Premiul revelaţiei teatrale, iar montarea a fost recompensată cu Premiul pentru cel mai bun spectacol al unui teatru particular. Eric-Emmanuel Schmitt este, în ultimii ani, cel mai jucat dramaturg francez. Piesele sale, traduse în peste 30 de limbi, se bucură de succes atât în Europa, cât şi în America. În România, au fost puse în scenă: Libertinul, la Teatrul „Bulandra”, în regia lui Alexandru Tocilescu, cu Răzvan Vasilescu, în rolul filosofului Denis Diderot şi Variaţiuni enigmatice, coproducţie a Teatrului „Nottara” şi a Teatrului „Sică Alexandrescu” din Braşov, în regia lui Claudiu Goga, cu: Alexandru Repan şi Mircea Diaconu.
„Funcţionarul destinului” este o comedie dulce-amăruie despre căsniciile aflate în criză, în care joacă actorii Dani Popescu, Dan Bordeianu şi pe Vali Pena. Personajele principale, Fred și Cleo, sunt căsătoriți de ceva timp. În căsnicia lor au apărut rutina și lipsa de comunicare. S-au îndepărtat unul de celălalt, iar încercările pe care le fac pentru a se redescoperi par să nu funcționeze. Fred se străduiește să își amintească de cuplul tânăr, pe care l-au format odată, iar Cleo încearcă să uite acea perioadă de început. Piesa „Funcţionarul destinului” este scrisă de Horia Gârbea, scriitor şi publicist român, autor a peste 32 de volume de literatură. A debutat în anul 1982 cu poezie, apoi şi-a continuat cariera cu proză, teatru, critică literară şi teatrală, eseuri. Ca dramaturg a scris peste zece piese, care s-au concretizat scenic în peste 26 de spectacole, în țară și în străinătate.