Toate ambasadele și reprezentanții misiunilor diplomatice de la Chișinău au fost invitate să își trimită observatori la congresul de lansare a Sfatului Țării 2, duminică, 27 martie, informează Timpul.md.
Lansarea Sfatului Ţării 2 va avea loc începând cu ora 10:00, în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac”, cu participarea a peste 1.700 de delegați din toate localitățile Republicii Moldova.
Acest for este o reeditare a Legislativului pe care l-a avut Basarabia în 1918 și care a votat Unirea cu România la 27 martie a aceluiași an.
„Unirea Basarabiei cu România a fost recunoscută de un tratat internațional semnat la Paris în 28 octombrie 1920. Acest model a fost distrus prin punerea în aplicare a Pactului Ribbentrop-Molotov, care ne-a separat de Patria noastră România. Ca pași premergători Unirii celor două state românești într-o singură entitate statală, Sfatul Țării 2 va avea o agendă pe domenii pentru următorii trei ani, cu acțiuni care să vizeze toate domeniile de importanță majoră pentru populația din Republica Moldova. Reiterăm aspirația noastră firească privind și apartenența formală la spațiului comunitar, alături de conaționalii noștri de care suntem separați de frontiera externă a UE. În același timp însă, considerăm că susținerea acordată autorităților trebuie să fie condiționată. Societatea din Republica Moldova nu mai are încredere în clasa politică și în capacitatea acesteia de a se reforma și de a contribui la realizarea bunăstării noastre, a declarat Anatol Ursu, președintele organizației Tinerii Moldovei, membru în comitetul de inițiativă al Sfatului Țării”, se arată în invitaţia lansată de publicaţia Timpul.
„Majoritatea clasei politice, care se declară pro-europeni, doar mimează reformele în justiție, faptele de corupție sunt ascunse, refuză lustrația, menține o procuratură nereformată de tip sovietic, acceptă în mod complice rusificarea minoritățile etnice neruse, tolerează propaganda rusă a războiului și violenței în spațiul nostru mediatic. Actuala putere politică din Republica Moldova a falimentat sistemul bancar și prin aceasta, în mod direct, a compromis grav ideea integrării în Uniunea Europeană, în ciuda votului clar exprimat de majoritatea alegătorilor pentru valorile europene. Nivelul de trai este în continuă degradare. Orizontul de așteptare creat de Acordul de asociere cu UE este înlocuit cu un spirit de revoltă al populației tot mai accentuat în fața decalajului dintre vorbe și fapte. Astfel clasa politică periclitează însăși buna imagine și credibilitatea instituțiilor europene, pe care populația le asociază cu acțiunile guvernării. În acest context, societatea noastră conștientizează tot mai acut că singura cale spre realizarea reformelor în instituții este reunirea cu România – corespondentul imaginii pozitive al luptei împotriva corupției din UE și argumentul complementar din punct de vedere istoric și civilizațional al apartenenței noastre la Uniunea europeană după modelul istoric al RFG și RDG. Salarii mai bune, justiție eficientă, lupta împotriva corupției, eradicarea sărăciei și integrarea în UE prin reunificarea celor două state românești sunt revendicările cotidiene ale celor mulți. Reunificarea cu România este singura soluție realistă pentru depășirea acestei situații inacceptabile și contrare intereselor legitime ale populației, precum și așteptărilor partenerilor noștri europeni și euroatlantici”, se mai precizează în invitația transmisă misiunilor diplomatice.