736 de elevi, însoțiți de 64 de cadre didactice din satele românești din Bugeac (Ucraina) au vizitat Cetatea Albă și împrejurimile acesteia în cadrul proiectului <<„Cheia spre Țară”. Excursii tematice la Cetatea Albă>>, desfășurat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) și Asociația cultural-națională a românilor din regiunea Odesa „Basarabia” în perioada 27 martie – 03 aprilie.
Proiectul a avut drept scop facilitarea cunoașterii unor realități din trecutul istoriei naționale, în vederea recuperării și menținerii vii a memoriei istorice, și a conștientizării apartenenței la neamul românesc, se arată într-un comunicat de presă al IEH. Acțiunea a mai vizat creșterea gradului de informare cu privire la valorile istorice, culturale și spirituale româneşti, în sensul cultivării respectului faţă de acestea şi a asumării lor în viaţa cotidiană.
Prin intermediul acțiunii, elevilor de etnie română din Sudul Basarabiei le-a fost facilitată dobândirea de cunoștințe noi despre moștenirea istorică a poporului român, prin prezentarea celei mai importante fortărețe medievale din Europa de Est, monument strategic militar al vechii Moldove. Totodată, proiectul a crescut gradul de responsabilizare a elevilor privind conservarea destinațiilor turistice, precum și de conștientizare a necesității conservării patrimoniului cultural și istoric, precizează organizatorii.
Reni, Frecăței, Anadol, Cartal, Satu Nou, Barta, Babele, Ismail, Erdek-Burnu, Hagi-Curda, Pocrovca Nouă, Ciamașir, Furmanca, Dumitrești, Borisovca, Eschipolos, Frumușica Veche, Manja, Furatu sunt localitățile cu populație majoritar românească din care plecat spre Cetatea Albă câte 100 de copii și profesori pe zi, timp de 8 zile.
Localizată în Sudul Basarabiei, Cetatea Albă a reprezentat unul dintre punctele cheie ale apărării lui Ștefan cel Mare, până la cucerirea de către turci, în anul 1484. Ridicată pe ruinele cetății grecești Tyras, devine parte a regatului dacic al lui Burebista, restaurată de către romani, refăcută și mărită de către Alexandru cel Bun, Ștefan al II-lea și Ștefan cel Mare. Cetatea Albă devine parte a Regatului României între 1918 și 1940, Comisia monumentelor istorice restaurând între anii 1928-1930 poarta mare, zidul celei de-a doua incinte și turnul de pază al fortăreței. În 1940, Cetatea Albă este ocupată de Uniunea Sovietică, fiind atribuită RSS Ucrainene. După un an, orașul este eliberat de trupele române, ca urmare a intrării României în cel de-Al Doilea Război Mondial, însă în 1944, orașul ajunge din nou în componența Uniunii Sovietice. În 1991, ca urmare a destrămării Uniunii Sovietice, Cetatea Albă devine parte a Ucrainei independente.