Indicele democrației în Republica Moldova este în cădere liberă, reiese din raportul anual realizat de către organizația internațională Freedom House, cu sediul la New York.
Freedom House a dat publicității un nou raport despre evoluția „Națiunilor în tranziție 2016”, raport care reflectă datele din 2015. Experţii analizează situația statelor din fostul spaţiu sovietic, Europa Centrală și Balcani.
Ca și în anii precedenți, subliniază experţii Freedom House, Republica Moldova se situează după statele din Balcani, Georgia sau Ucraina, dar înaintea Rusiei, a Belarusului și a republicilor central-asiatice.
Principala cauză înregistrată a declinului democratic în 2015 vizează flagelul corupţiei, cu un accent pe mega-devalizarea din sistemul bancar, cunoscută sub numele de „jaful secolului”, care a dus la dispariţia unui miliard de dolari.
În cifre, indicele general al situaţiei democraţiei în Republica Moldova s-a înrăutăţit de la 4,86 în 2015 la 4,89 în 2016, într-un clasament în care 1 înseamnă cel mai înalt grad al democrației, iar 7 – cel mai scăzut.
Republica Moldova deţine cel mai slab scor între statele din regiune care aspiră la integrarea europeană, apropiindu-se de caracteristicile unui stat cu regim semi-autoritar.
Indicele corupţiei a urcat până la 6.00, se arată în raportul Freedom House.
O scădere s-a înregistrat și la capitolul „guvernare democratică națională”, unde indicele a scăzut de la 5,5 la 5,75.
Singurele capitole de viaţă democratică la care Republica Moldova stă mai bine sunt „societate civilă” (3,25) și „proces electoral” (4,00).