Chiar dacă „jaful secolului” nu se va repeta neapărat, condițiile pentru o potențială fraudă de asemenea dimensiuni încă există, a avertizat Alex Kramer, directorul Băncii Mondiale în Republica Moldova.
„Un alt pericol foarte important pentru Republica Moldova ține de riscurile care se mențin în sectorul bancar. Auditurile diagnostice care au fost desfășurate recent în trei cele mai mari bănci din Republica Moldova – Moldindconbank, Victoriabank și MAIB – ne-au lăsat cu impresia că acele condiții fundamentale care au făcut posibilă frauda bancară acum doi ani încă mai există în țară”, a declarat Kramer într-un interviu acordat luat de expertul Lina Grâu pentru newsletter-ul „Sinteze și Dezbateri de Politică Externă”.
Alex Kramer a explicat consecințele furtului unui miliard de dolari în Republica Moldova. „Ceea ce vedem noi astăzi este că întreaga societate trebuie să plătească acum costul enormei, masivei fraude care a avut loc în perioada 2013-2014 sub nasul autorităților de supraveghere. Şi aceasta a dus la o creștere mare a dobânzilor, ceea ce la rândul său a descurajat foarte mult sectorul privat, mîn special în domeniul agricol. În afară de aceasta, frauda bancară este una din cauzele devalorizării leului moldovenesc acum un an, ceea ce a dus la destabilizarea planificării afacerilor pentru multe companii”, a spus directorul Băncii Mondiale în Republica Moldova.
Percepția că fenomenul corupției s-a intensificat în ultimii ani a fost remarcată de reprezentanții Băncii Mondiale. „Noi avem informații conform cărora cota businessului care consideră mita ca fiind o parte importantă a procesului de desfășurarea a afacerilor în Republica Moldova a crescut
de patru ori din 2008 până în 2013. Este o creștere enormă, nu am mai văzut nicăieri în lume o înrăutățire atât de mare. De exemplu, procentul businessului care a declarat că a fost nevoit să plătească mită pentru a primi un permis de construcție a crescut de la 23 la 43 de procente – practic, s-a dublat. În aceeași perioadă procentul întreprinderilor care au declarat că au fost nevoite să plătească o mită pentru a primi licența de funcționare s-a triplat”, a semnalat Kramer.
Furtul miliardului de dolari din băncile Republicii Moldova a lăsat urme adânci în mentalul colectiv. Pentru majoritatea populației, acesta a fost evenimentul anului 2015, potrivit rezultatelor unei cercetări sociologice. Oamenii s-au declarat revoltați de jaf, dar mai ales de reacția autorităților de la Chişinău în acest caz.