Viitorul politicilor aliate în privința parteneriatelor cu accent special pe Republica Moldova, Ucraina și Georgia a fost unul dintre subiectele discutate de ministrul Apărării, Mihnea Motoc, cu adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow.
„Discuțiile noastre au stat sub semnul apropierii Summitului de la Varșovia, de care ne despart doar două luni și de la care așteptăm decizii și rezultate importante. Accentul a fost pus pe identificarea acelor modalități concrete de asigurare a prezenței aliate avansate pe teritoriul național și în zona Mării Negre, într-o abordare unitară a securității la flancul estic, așa cum s-a agreat la reuniunea miniștrilor apărării din februarie, când s-a cimentat, practic, ideea de postură a NATO robustă de apărare și descurajare la flancul estic. Am avut posibilitatea să-i prezint domnului ambasador Vershbow inițiativele avansate de la începutul procesului de către România, idei menite să ducă la o prezență aliată consolidată, rotațională și cvasipermanentă, vizând toate domeniile operaționale, anume terestru, naval și aerian. Suntem încrezători că aceste propuneri ale noastre își vor găsi o reflectare adecvată în documentele și rezultatele Summitului de la Varșovia și că interesul nostru major de asigurare a unui climat de stabilitate la Marea Neagră se va situa în continuare la vârful agendei politice și strategice a Alianței Nord-Atlantice”, a declarat Mihnea Motoc într-o conferință de presă comună cu adjunctul secretarului general al NATO, citat de Agerpres.
O decizie formală privind suplimentarea efectivelor militare pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice ar urma să fie luată la summitul NATO programat la Varşovia, notează publicația Gândul, cu referire la surse guvernamentale citate de revista Der Spiegel. Conform acestora, Statele Unite se aşteaptă ca Germania şi Marea Britanie să trimită efective militare în România, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia, pentru descurajarea Rusiei.
Summitul de la Varșovia urmează să aibă loc în perioada 8 – 9 iulie 2016.