Banca Comercială Română (BCR) intenționează să deschidă mai multe filiale în Republica Moldova și să participe la unele proiecte investiționale în domeniul economiei. O declarație în acest sens a fost făcută de Sergiu Manea, președintele BCR SA, în cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrul de la Chișinău, ministrul Economiei, Octavian Calmâc.
Potrivit președintelui BCR, instituția examinează posibilitatea extinderii rețelei de filiale atât prin suplimentarea acestora în municipiile Chișinău și Bălți, cât și prin deschiderea unor noi filiale în orașul Cahul. Printre prioritățile băncii se mai află perfecționarea serviciilor pentru clienți prin implementarea unor platforme moderne de acordare a serviciilor și lărgirea portofoliului de clienți.
Sergiu Manea a spus că BCR este interesată să participe la proiecte investiționale în sectoarele agrar, energetic și al infrastructurii din Republica Moldova.
Istoria Băncii Comerciale Române (BCR), care în prezent este cea mai mare bancă locală în funcţie de active, începe în 1991, când instituţia nou-înfiinţată a preluat operaţiunile comerciale ale Băncii Naţionale.
BCR a preluat atunci portofoliul de credite pentru industrie, iar activele preluate însumau 273 miliarde de lei. BCR a funcţionat în primii ani mai mult ca o instituţie de credit orientată către companii, operaţiunile de retail începând să fie dezvoltate spre sfârşitul anilor ’90.
Pe 21 octombrie 1999, BCR a fuzionat prin absorţie cu Bancorex, preluând activele sănătoase ale băncii de stat intrată în faliment, acesta fiind un moment crucial pentru poziţionarea BCR ca lider de piaţă după active, poziţie pe care şi-o menţine şi în prezent, în pofida erodării cotei de piaţă în ultimii ani.
Procesul de privatizare a băncii a început în 2003, când statul român a vândut 25% din acţiunile BCR către instituţiile financiare internaţionale BERD şi IFC, pentru aproximativ 210 de milioane de euro, pachet pe care l-au vândut după numai trei ani de şapte ori mai scump.
Ulterior, în decembrie 2005, controlul BCR a fost preluat de către grupul austriac Erste, cu prezenţă puternică în Europa Centrală şi de Est, în ceea ce a fost catalogată drept cea mai mare privatizare din istoria României.
Austriecii au scos din buzunar 3,75 miliarde de euro pentru pachetul de 62% din acţiunile BCR, banca fiind evaluată astfel la circa 6 miliarde de euro. Statul român a vândut 37% din acţiuni, restul până la 62% fiind participaţiile BERD şi IFC.
După preluarea BCR, austriecii şi-au instalat propria echipă de management şi ulterior şi-au majorat participaţia în două deal-uri, în 2007 când au preluat 7,2% din salariaţii BCR şi în 2012 când au achiziţionat 24% de la SIF-uri. În prezent, Erste Bank deţine circa 93% din capitalul BCR.