Anul acesta, principalul creditor al Republicii Moldova va fi România, susţine Ministerul Finanţelor de la Chişinău.
Pentru a contracara efectele sociale ale bugetului „dezafectat” al Republicii Moldova, Cabinetul Filip planifică să infuzeze împrumuturi externe de stat în valoare de circa 310 milioane de dolari. Cifra este menţionată în proiectul bugetului de stat pentru 2016.
Datoria externă a Republicii Moldova va creşte astfel la 25%, potrivit Mold-Street.
Din proiectul de buget reiese următoarea structură pe target-uri: pentru realizarea proiectelor finanțate din surse externe – 2.676,1 milioane lei (126,8 milioane dolari); pentru susținerea bugetului – 3.862,5 milioane lei (183,1 milioane dolari).
În acest an, Guvernul României va acorda finanțare sub formă de împrumuturi în valoare totală de 2.508 milioane lei (circa 118,9 milioane dolari), ceea ce reprezintă o pondere de 38,4% din volumul total al intrărilor de împrumuturi de stat externe. Finanțarea va fi acordată sub formă de asistență financiară rambursabilă pentru susținerea bugetului.
Este vorba de creditul de 150 milioane de euro negociat în septembrie 2015 şi care urmează a fi acordat în trei tranşe, dar după ce trece de toate aprobările.
Cabinetul Filip speră să primească două tranşe în acest an, dar este conştient că asistenţa nu va putea fi obţinută fără un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Pe locul doi după volumul de asistenţă acordată va fi Banca Mondială, prin intermediul Agenției Internaționale de Dezvoltare (AID), care va acorda împrumuturi în valoare de circa 2 miliarde de lei (echivalentul a 94,8 milioane dolari), ceea ce reprezintă o pondere de aproximativ 30,6% din volumul total al intrărilor de împrumuturi de stat externe.
Urmează Banca Europeană de Investiții, care va acorda finanțare în valoare de 887,9 milioane lei (42,1 milioane dolari), ceea ce reprezintă o pondere de 13,6%.
În ceea ce priveşte Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, aceasta va acorda finanțare de 784,4 milioane lei (37,2 milioane dolari), ceea ce reprezintă o pondere de 12,0% din totalul intrărilor de împrumuturi de stat externe.