Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au organizat un program comun care marchează Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită, din anul 2015, în ultima duminică a lunii mai.
Evenimentele se desfășoară în zilele sâmbătă, 28 mai, și duminică, 29 mai. Programul este realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Agence Universitaire de la Francophonie.
Prima zi a debutat cu o conferință care a pus în discuție tema identității naționale în străinătate și a rolului formativ al educației românești, la care au participat reprezentanți de marcă ai diasporei române.
În Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București a avut loc conferința „Excelență românească peste hotare”, avându-i ca invitaţi pe dr. Gențiana Dănilă, matematician, Université Paris Diderot, dr. Ioana Popescu, INSEAD (Institut Européen d’Administration des Affaires) – Știința deciziilor, Corneliu Mihăilă, inginer aeronautic – compania Boeing, dr. Iosif Razvan Bena, preot ortodox, Institutul de Fizica Teoretica CEA, Saclay, dr. Cristina Ghenoiu, Biotehnologie – Cowen and Company, New York, dr. Andrei Constantinescu, fizician, Centre Nationale de la Recherche Scientifique, Paris. Moderată de Irina Păcurariu, jurnalist TVR cunoscut pentru reportajele sale despre diaspora, conferința a pus în discuție tema identității naționale în străinătate și a rolului formativ al educației românești.
La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” s-a desfăşurat un târg al tradițiilor populare al comunităților românești din vecinătatea României. În cadrul târgului, au fost expuse obiecte populare specifice românilor din vecinătatea României (port popular, ceramică, obiecte sculptate în lemn etc.), urmate de scurte demonstrații de confecționat obiecte populare: cusături, împletituri, sculptură în lemn susținute de meșteri populari din Ucraina (regiunea Maramureșul istoric), Serbia (Timoc), Bulgaria, Republica Moldova. Ansambluri populare din aceleași zone au susținut pe scena în aer liber a Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” un spectacol de muzică și dansuri populare specifice regiunilor din care provin.
În a doua zi a evenimentelor organizate la Bucureşti, duminică, 29 mai, formaţia VUNK va concerta în Parcul Herăstrău, de la 19:00, în Grădina de Vară a Teatrului “Constantin Tănase”, avându-i ca invitaţi pe Natalia Barbu şi Cătălin Josan, din Republica Moldova. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Manifestări de amploare dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni sunt organizate anul acesta şi la Cahul, în Republica Moldova, Cernauți și Ismail, în Ucraina, Madrid – Spania și Atena – Grecia de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.
Evenimentele au debutat în data de 16 mai 2016 cu o caravană a limbii române în Republica Moldova.
Sâmbătă, 28 mai, la Cernăuţi, pe scena Teatrului Muzical-Dramatic “Olga Kobyleanska” va avea loc spectacolul folcloric “Interferențe folclorice românești”. Evenimentul este organizat de IEH, în parteneriat cu Liga Tineretului Român din Cernăuţi, Centrul Media BucPress, Consulatul General al României la Cernăuți, Institutul Cultural Român din București și Consulatul General al României la Cernăuți.
Sărbătorirea Zilei Românilor de Pretutindeni va continua şi pe data de 31 mai 2016 în Buceag, Ucraina. La Universitatea Umanistă de Stat din Ismail vor avea loc o expoziție de fotografie “Românii din jurul României” (autor – Vasile Şoimaru), proiecția coproducției cinematografice româno-luxemburgheză „Nuntă în Basarabia” (2009), în regia lui Nap Toader, un recital de poezie și un spectacol de muzică folk românească susținute de studenții de la Universitatea din Ismail, precum și un spectacol folcloric românesc de cântece și dansuri populare, susținut de Ansamblul „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Național-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia” și cu Universitatea Umanistă de Stat din Ismail.
Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015. Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce își asumă în mod liber identitatea culturală română — persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara granițelor României, având ca scop menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase.