Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că a cerut Guvernului de la Bucureşti elaborarea unei Foi de Parcurs pentru a face din diaspora o prioritate naţională, cu scopul de a folosi potenţialul românilor din afara graniţelor, fie întorcându-se în ţară, fie reprezentând imaginea României în exterior.
Iohannis a transmis duminică, 29 mai, un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, care se sărbătoreşte în fiecare an, în ultima duminică a lunii mai.
„Ştiu că prin muncă, tenacitate, ambiţie şi curaj, voi, românii plecaţi în afara graniţelor, aduceţi valoare comunităţilor în care trăiţi şi faceţi cinste României, în numeroase domenii. M-aş bucura ca experienţa pe care aţi dobândit-o în străinătate să poată fi pusă în slujba ţării noastre. În acest sens, am cerut deja Guvernului o Foaie de Parcurs pentru a face din Diaspora o «prioritate naţională» în mod real. Astfel, nu vom irosi potenţialul românilor de peste hotare, care pot contribui la dezvoltarea României, fie întorcându-se în ţară, fie reprezentând imaginea ei în lume”, se arată în mesajul preşedintelui, potrivit Mediafax.
Klaus Iohannis s-a referit şi la românii din Republica Moldova şi din Bucovina de Nord, precizând aceştia că trebuie sprijiniţi pentru a-şi păstra identitatea.
„Pe unii români circumstanţe istorice nefericite i-au despărţit de ţară şi este datoria noastră să-i sprijinim pentru a-şi păstra identitatea, tradiţiile şi cultura. Iar pe cei care au ales, pentru moment, să trăiască şi muncească peste graniţe trebuie să-i susţinem pentru ca drepturile şi libertăţile să le fie apărate”, a precizat preşedintele României.
“Vă invit pe toţi, indiferent dacă trăiţi în ţară sau în afara ei, să fiţi «buni români», să construiţi, să fiţi uniţi, să vă apăraţi valorile, pentru ca împreună, cu răbdare, să construim o altă Românie, aşa cum ne-o dorim. La mulţi ani români, de aici sau de departe!”, a adăugat Iohannis.
Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015. Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce își asumă în mod liber identitatea culturală română — persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara granițelor României, având ca scop menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase.