Şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Lazăr Comănescu, a reiterat atenția particulară pe care România o acordă evoluțiilor de la Chișinău și sprijinul constant acordat pentru dezvoltarea Republicii Moldova.
Lazăr Comănescu a abordat subiectul Republicii Moldova la Pravets, în contextul reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată de către Bulgaria, în calitate de Președinție-în-exercițiu (PiE) a SEECP.
Evenimentul s-a desfăşurat marţi, 31 mai.
Potrivit unui comunicat al MAE, miniștrii de externe s-au întâlnit în preziua reuniunii la nivel de șefi de stat și de guvern, principalul for politic al SEECP, care este organizat anual, la finalul unui mandat de PiE.
Obiectivul reuniunii ministeriale a vizat discutarea evoluțiilor recente din regiunea sud-est europeană și stadiul proceselor de integrare europeană și euro-atlantică ale aspiranților.
S-a dezbătut și andosat „Declarația Comună cu ocazia celei de a 20-a aniversări a SEECP”, care urmează să fie adoptată la Summit-ul SEECP din 1 iunie 2016.
În intervenția sa, șeful diplomației române a exprimat aprecierea pentru modul în care PiE bulgară a SEECP și-a exercitat mandatul. A evidențiat relevanța deosebită pe care Procesul o deține pentru dezvoltarea regiunii la 20 de ani de la lansare.
A subliniat, de asemenea, faptul că obiectivul fundamental politic față de Europa de Sud-Est îl reprezintă asigurarea condițiilor ca întreaga regiune să ajungă să facă parte din structurile europene și euro-atlantice.
„Ca stat membru UE și NATO aparținând regiunii, România consideră că are o obligație morală de a sprijini partenerii din SEECP, prin orice modalitate concretă și constructivă, pentru ca aceștia să atingă acest obiectiv”, a afirmat șeful diplomației de la Bucureşti.
Cooperarea regională este un instrument esențial pentru susținerea efortului de integrare europeană, având capacitatea de a proiecta puterea sa transformatoare în ceea ce privește standardele și valorile comune în regiune, a apreciat ministrul Lazăr Comănescu.
Totodată, a reiterat sprijinul ferm al României pentru avansarea procesului de integrare europeană și euro-atlantică în regiunea sud-est europeană, ca fiind unica soluție viabilă pentru asigurarea stabilității și prosperității regionale și europene.
Bulgaria exercită mandatul anual 2015-2016 al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), structură de cooperare regională neinstituționalizată lansată în 1996, la inițiativa Bulgariei, care reunește statele Europei de Sud-Est. Reuniunile din Bulgaria, din perioada 31 mai — 1 iunie 2016, marchează aniversarea a 20 de ani de la inițierea Procesului. PiE bulgară va fi urmată de PiE croată.