Fostul lider separatist de la Tiraspol Igor Smirnov „cântă prohodul” lui Evgheni Şevciuk la şefia administraţiei transnistrene.
În 2011, Evgheni Şevciuk urca triumfal pe scaunul de lider separatist, mazilindu-l politic cu ajutorul Moscovei pe predecesorul său Igor Smirnov, care căzuse în dizgraţiile Kremlinului pentru presupuse devalizări de fonduri publice. Şase ani mai târziu, reşapat, Smirnov îl „bântuie” pe Şevciuk, de data aceasta din funcţia de preşedinte al unui grup întocmit de opoziţia din Soveitul Suprem de la Tiraspol, controlată de Sheriff, care are o singură misiune: aceea de a „asambla” viitorul aşa-zis „preşedinte” al regiunii transnistrene, se arată într-o analiză publicată în New Eastern Europe.
Legat de această funcţie, toţi aşii sunt în mâneca lui Vadim Krasnoselski, din partidul Obnovlenie, care deţine majoritatea în Sovietul Superm. În buzunarele lui Krasnoselski se varsă două rute financiare: grupul Sheriff şi Kremlinul.
„Un alt indiciu despre candidatura lşui Krasnoselski este faptul că funcţiile de lider al Obnovlenie şi cea de preşedinte al parlamentului au fost separate, cu toate că acestea au fost efectuate până acum, în mod tradiţional, de către o singură persoană. O astfel de mutare a permis menajarea lui Krasnoselski de la o confruntare politică directă, confruntare care este acum purtată de către liderul partidului, Galina Antyufeyeva”, se mai precizează în material.
Presa de la Moscova nota recent că Sheriff a devenit un adevărat gigant monopolist care cucereşte teren după teren în toate segmentele economiei, iar orice investiţie făcută în stânga Nistrului intră imediat într-un conflict de interese cu acest concern comercial. Jurnaliştii ruşi susţin că la baza acestui monopol stau şi nenumăratele indulgenţe de care concernul Sheriff a avut parte în timpul conducerii lui Igor Smirnov.
În luna februarie, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ajuns în vizorul Comitetului de Anchetă al Federaţiei Ruse, fiind suspectat că ar fi folosit în alte scopuri banii destinaţi regiunii transnistrene.
Rogozin ar fi devalizat fondurile de la Moscova destinate achitării pensiilor, salariilor populaţiei din stânga Nistrului şi pentru acoperirea găurilor financiare din bugetul separatiştilor.
Banii pentru aceste plăţi ar fi fost transferaţi, însă nu au mai ajuns la destinaţie. Cum ar fi fost deturnate fondurile? Dmitri Rogozin, în complicitate cu Evgheni Şevciuk, folosind anumite scheme financiare, ar fi sifonat banii Rusiei în conturi din zone off-shore.
Recent, Şevciuk a afirmat că Moscova i-ar fi propus să preia o funcţie importantă în Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Şevciuk s-a rezumat doar la acest detaliu, refuzând să ofere mai multe informaţii. Întrebat într-o conferinţă de presă dacă este adevărată informaţia care circulă pe reţelele de socializare, cum că autorităţile de la Kremlin i-ar fi făcut propunerea de prelua o funcţie-cheie în Crimeea, şeful administraţiei transnistrene a răspuns: „Nu aş crede în tot ce apare pe reţelele de socializare. Dar vreau să spun că propuneri sunt, dar de comentat nu le voi comenta”.