Şeful serviciilor secrete ucrainene SBU a dezvăluit un scenariu pe care Federaţia Rusă ar fi vrut să îl pună în aplicare în 2015 în România, Republica Moldova şi Ucraina.
Potrivit lui Vasili Griţak, şeful SBU, în primăvara anului trecut Kremlinul planificase destabilizarea celor trei state prin forjarea unei regiuni separatiste în Odesa. Următorul pas ar fi fost izbucnirea unui război hibdrid, după „aritmetica” clasică a Moscovei, informează Censor.net.ua.
Totul ar fi trebuit să înceapă cu aruncarea în aer a două poduri din regiunea Odesa, pentru izolarea a nouă raioane ucrainene, precizează Griţak. Apoi, odată materializat acest plan, ar fi urmat proclamarea unei „republici populare basarabene”.
„Omuleţii verzi” ai Kremlinului ar fi trebuit să pătrundă pe teritoriul Ucrainei prin regiunea separatistă transnistreană.
Şeful SBU spune că a depistat o „sumedenie de documente” care demonstrează că era deja „stabilită și candidatura conducătorului acestei republici”.
În noiembrie 2015, procurorii de la Chişinău anunţau că o mişcare separatistă din Ucraina luase în ţintă două raioane din Republica Moldova: Taraclia şi Comrat, centrul administrativ al autonomiei găgăuze.
La finele lunii octombrie anul trecut, grupul separatist “Rada Populară a Basarabiei” a proclamat aşa-zisa “reconstituire” a unei “Republici Basarabene Bugeac” în componenţa căreia secesioniştii vor să introducă raioanele Ismail, Tatarbunar, Tarutino, Reni, Arciz şi Beleaev din regiunea Odesa şi UTA Găgăuzia. În acest sens, grupul planifica şi organizarea unui referendum la care voiau să invite observatori din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a Uniunii Europene, a OSCE şi a altor autorităţi internaţionale.
În 2014, mass-media ucraineană avertiza asupra intenţiei Rusiei de a ocupa o parte a regiunii Odesa, a regiunii găgăuze şi regiunile de sud din Republica Moldova şi controlarea lor sub genericul unei aşa-zise „Republicii Populare Basarabia”.
Pentru realizarea acestui scenariu, avertizau experţii în securitate, ar fi fost necesară destabilizarea situației în unele zone ale Republicii Moldova, precum autonomia găgăuză, Basarabeasca, Taraclia, dar și în regiunea transnistreană.
În vara lui 2014, serviciul de securitate al Ucrainei a blocat tentativa de popularizare a mişcării „Adunarea Populară a Basarabiei”.