Celebrul polițist din România Marian Godină a trecut Prutul. Acesta a participat la un stagiu de pregătire privind etica și integritatea organizațională, destinat angajaților din subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) al Republicii Moldova, aflați la început de carieră.
Marian Godină le-a vorbit tinerilor angajați despre imaginea și credibilitatea individuală, dar și despre cea instituțională, se arată într-un comunicat al MAI de la Chișinău. De asemenea, în cadrul stagiului au fost puse în discuție și alte tematici, precum comunicarea etică, stereotipurile și prejudecățile privind corupția, valorile personale și cele profesionale, cariera unui polițist de succes, etc.
La încheierea stagiului, participanților le-a fost decernat câte un certificat de participare, dar și câte un îndrumar de integritate, semnat de către agentul Marian Godină.
Ulterior, agentul Godină alături de șeful SPIA, Vitalie Moisei au efectuat o vizită la Inspectoratul Național de Patrulare al IGP al MAI, unde șeful INP, Liviu Baziuc le-a făcut o prezentare a Inspectoratului și a specificului activității acestuia.
Stagiul s-a desfășurat în contextul Proiectului pilot „Etică și integritate organizațională în cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, care a fost lansat de către SPIA, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție a MAI al României și Centrul Național Anticorupție al Republicii Moldova, la începutul lunii mai.
Marian Godină lucrează în poliția rutieră și a ajuns faimos după ce a postat pe Facebook o serie de povestiri amuzante despre viața cotidiană a unui polițist obișnuit dintr-un orășel din România.
„Totul a pornit când am început să postez nişte texte cu întâmplări din activitatea mea de poliţist. Erau nişte texte prin care voiam să arăt prietenilor mei că meseria de poliţist diferă mult de aceea ce se vede din exterior. Adică mulţi mă întrebau de ce sunt obosit, atunci când le spuneam că sunt obosit după serviciu, pentru că ei vedeau pe stradă doi poliţişti într-o maşină de poliţie care se plimbă şi bănuiau că aceasta fac toată ziua. Aveam pe Facebook un cerc restrâns de prieteni, vreo 200, maxim 200 de persoane, pe care le şi cunoşteam, nu aveam persoane necunoscute între prieteni. Și textele au fost distribuite rapid, în scurt timp au devenit virale. Deşi au existat şi păreri negative, ceea ce cred că e normal, reacţia comunităţii a fost una pozitivă, lucru demonstrat şi de numărul mare de mesaje şi comentarii pe care le primeam și în care oamenii îmi spuneau că, de când îmi citesc postările, şi-au schimbat radical părerea despre poliţie şi despre poliţişti”, declara Godină într-un interviu acordat postului Europa Liberă.