A doua moţiune simplă depusă de deputaţii PSRM împotriva ministrului Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru, a fost respinsă. Doar 24 de deputaţi au votat “pentru”.
Votul de vineri s-a transformat rapid într-un ring al replicilor tăioase. În timp ce PSRM vituperează plin de avânt anti-românesc împotriva unionismului ministrului Apărării, Anatol Şalaru a demonstrat cum cinci dintre deputaţii socialişti deţin paşapoarte româneşti.
Acuza prin care şi-au motivat socialiştii moţiunea simplă pentru demiterea lui Şalaru a fost aceea că ministrul Apărării ar “distruge armata naţională”, pentru faptul că “scoate complexele antiaeriene de la balanţa Ministerului Apărării şi Armata Naţională şi de a le transmite la gestiunea şi balanţa Aeroportului Internaţional Mărculeşti”. Într-un interviu, Anatol Şalaru a oferit explicaţii referitoare la subiectul moţiunii, spunând că sistemele invocate, fiind învechite, nu ar mai putea fi folosite, şi că acestea ar fi fost nu vândute, ci depozitate în altă parte, pentru că au fost înlocuite cu altele mai moderne.
Ministrul Apărării a expus din nou, vineri, aceste explicaţii, răspunzând unei întrebări. Anatol Şalaru a adăugat că nu există nicio ameninţare aeriană pentru Republica Moldova. “Spuneţi-mi, vă rog, cine poate ataca?”, a întrebat Anatol Şalaru, iar răspunsul deputaţilor socialişti a venit împachetat în vechea scenarită moscovită: “România!”. Ministrul le-a replicat ironic: “Atunci dumneavoastră nu ar trebui să vă temeți, pentru că aveți cetățenie română și, din contra, o să vă apere!”.
Însă absurdul ofensiv al PSRM a atins climaxul prin deputatul Eduard Smirnov, care, derapând de la subiectul moţiunii, l-a numit pe Anatol Şalaru “veterinar”. “Domnule deputat, dumneavoastră de unde știți că sunt veterinar, ați fost al mine la consultație?”, a spus în replică ministrul Apărării, stârnind râsete în sala de şedinţe.
Socialiştii l-au mai întrebat pe ministru dacă există dezertări masive din armata Republicii Moldova. Anatol Şalaru a răspuns că există doar un singur caz – deputatul PSRM Grigore Novac, care, în calitate de recrut, a refuzat să se prezinte la Centrul Militar Teritorial Căuşeni.
Cea mai interesantă informaţie l-a vizat însă pe liderul PSRM, Igor Dodon. „Eu știu că domnul Igor Dodon a fost maior, dar în urma unui control efectuat de Procuratura Generală acesta a fost retrogradat, pentru că s-a stabilit că a fost avansat ilegal în acest grad. Iar experiența lui militară mai constă și în acele 20 de minute cât a stat cocoțat pe tunul de la poarta ministerului Apărării împreună cu Usatîi de mână”, a afirmat Anatol Şalaru.
Un extras din discursul ţinut de ministrul Apărării în Legislativul de la Chişinău:
În calitate de Ministru al Apărării al Republicii Moldova am ca principale misiuni elaborarea politicii de apărare a statului, dezvoltarea capacităților Armatei Naționale și determinarea necesităților de pregătire a sistemului național de apărare pentru asigurarea securității militare a statului. Din această postură, m-am implicat activ în revizuirea strategiilor și documentelor cadru care reglementează activitatea și prioritățile în domeniul apărării, astfel încât politicile statului să fie coerente și resursele să fie alocate și cheltuite eficient.
Mai mult decât atât, în actualul context internațional și regional, am acordat o atenție majoră consolidării parteneriatelor Republicii Moldova, în domeniul militar, cu state care oferă garanții de securitate, loialitate și egalitate în discuțiile cu noi. Aceste eforturi au fost recunoscute de partenerii internaționali prin vizite la cel mai înalt nivel, exerciții de amploare menite să pregătească și să specializeze forțele armatei naționale. Bănuiesc ca pe autorii moțiunii ii deranjează faptul ca reprezentanții Republicii Moldova sunt invitați la cel mai important eveniment pe dimensiunea de apărare și securitate, Summit-ul NATO de la Varșovia.
Obiectivul meu principal este și va fi afirmarea poziției Republicii Moldova ca actor relevant în estul Europei și un partener de dialog deschis la reforme, pentru consolidarea capacităților militare ale statului.
În acest proces, constat că există o pleiadă de personaje care încearcă disperat să blocheze reformele, manifestă rezistență sporită la schimbare și pun constant bariere în calea evoluției și ieșirii statului dintr-o zonă gri, avantajoasă pentru ei, dar catastrofală pentru cetățenii Republicii Moldova.
În urma studierii textului moțiunii depuse de tovarășii socialiști, am remarcat că mă aflu în fața unui nou exercițiu de imagine al ficțiunii (pardon, fracțiunii) PSRM. Reluarea demersului eșuat în primă instanță denotă preocuparea constantă a acestora pentru obstrucționarea procesului de reformă al armatei, în defavoarea îmbunătățirii cadrului legislativ în domeniul militar care să faciliteze dezvoltarea acestei instituții cheie a sistemului de securitate și apărare a statului.
În ciuda faptului că subiectele moțiunii au fost discutate și la precedentul demers, chiar dacă nu au făcut obiectul acesteia, îmi fac datoria să aduc clarificări colegilor deputați care ar putea cădea în capcana dezinformării socialiștilor și în consecință, prezint succint următoarele argumente.