Ambasadorul Republicii Moldova la Bruxelles, Iurie Reniţă, a vorbit despre beneficiile Chişinăului în relaţia cu NATO. Clasa politică din Republica Moldova trebuie să facă un singur lucru: să se ţină de câteva promisiuni, consideră diplomatul.
„În prezent, NATO nu abordează problema unei invazii, sunt măsuri defensive urmare a unor schimbări dramatice care s-au produs în sistemul de securitate european și internațional, cazul Ucrainei, ce s-a întâmplat. Adică a schimbat și a dat peste cap o ordine internațională care se stabilise, se convenise. Evident că NATO a reacționat, deoarece a apărut riscul pentru țările membre, zona estică. În ceea ce privește Republica Moldova, noi suntem în favoarea extinderii zonei de securitate și stabilitate. Pentru Republica Moldova nu este un pericol și noi pornim de la interesele noastre naționale, aici este lucrul cel mai important și trebuie să conștientizăm”, a afirmat Iurie Reniţă într-un interviu pentru Europa Liberă.
Ambasadorul a adus în discuţie şi câteva aspecte din pachetul de colaborare Republica Moldova – NATO: “Noi am stabilit domeniile prioritare. Chiar dacă suntem un stat neutru, dar domeniile de colaborare, cele care sunt, sunt absolut necesare. În domeniul științei este știința pentru pace și securitate. Uitați-vă, recent NATO a lansat o platformă pentru implicarea femeilor în procesele decizionale, în procesele militare. Telemedicina, proiectul care se implementează în Ucraina, Republica Moldova și România – SMURD-ul este susținut sub denumirea de Telemedicina de către NATO. Dincolo de dimensiunea pur militară, NATO are o profundă dimensiune umană și socială în relația cu Republica Moldova”.
Întrebat ce aşteptări extistă la nivelul NATO privind elita politică de la Chişinău, Iurie Reniţă a răspuns: “Cred că aici, pentru a avea un răspuns mai clar, ar trebui ca și clasa politică, forța argumentului, a faptelor concrete în colaborarea cu NATO să prevaleze. Nivelul de colaborare cu NATO și domeniile, le stabilim exclusiv noi. De aceea, dacă ne dorim un nivel mai sporit și mai extins, mai aprofundat, iarăși urmează să ne edificăm noi și să stabilim domeniile. O relație bilaterală poate fi extinsă când există încredere, credibilitate și respect între parteneri. De aceea, e bine să oferim motive pentru a aprofunda această colaborare. O decizie adoptată ar fi bine să fie și onorată”.