47 de profesori de limba și literatura română, care predau în instituții școlare cu instruire în limbile minorităților naționale, participă, în perioada 22 iunie – 10 iulie curent, la cursurile de formare din cadrul proiectului cu genericul „Program de eficientizare a predării limbii române în școlile din UTA Găgăuzia și din Raionul Taraclia, Republica Moldova”.
Proiectul îşi propune implementarea noilor strategii didactice pentru optimizarea procesului de învățare a limbii române ca limbă nematernă în grădinițele și școlile din UTA Găgăuzia şi din raionul Taraclia, rezultatul așteptat fiind, în primul rând, îmbunătățirea calității și creșterea performanței actului educativ în școlile cu predare a limbii române (și în limba română) din aceste unități administrative, informează Gagauzinfo.md.
Proiectul este structurat pe două etape. Prima etapă este cea de formare a cadrelor didactice. A doua: etapa de monitorizare a activității didactice desfășurate în școlile implicate în proiect.
Conform sursei citate, inițiatorii proiectului sunt cadre didactice titulare din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, instituţie de învăţământ care, în ultimii ani, a organizat mai multe cursuri, programe de studii masterale, precum și proiectul Limba română – de la „Limbă de stat – la limbă de comunicare” în UTA Găgăuzia, Republica Moldova (derulat în perioada iunie – decembrie 2015).
Programul se desfășoară în cadrul Facultății Transfrontaliere de Științe Umaniste, Economice şi Inginerești – Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în parteneriat cu Ministerul Educației din Republicii Moldova, Direcția Generală de Învățămînt UTA Găgăuzia şi Direcția Raională Învățămînt, Tineret şi Sport Taraclia . Proiectul este susținut financiar de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (75%) și de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi (25%).