Europa trebuie să înţeleagă că problema transnistreană este, în primul rând, o problemă europeană, nu una exclusiv a Republicii Moldova. Declaraţia îi aparţine fostului preşedinte ucrainean Victor Iuşcenko.
„Europa trebuie să înţeleagă că aceasta e și problema ei şi să o abordeze ca pe o problemă proprie. Când vorbim de conflictul din Crimeea, Donbas, despre formatul de negocieri, nu vă miră de ce nu este implicată Europa, Uniunea Europeană?”, a declarat Victor Iuşcenko într-un interviu pentru postul Europa Liberă.
Întrebat dacă la baza acestei atitudini a Uniunii Europene ar sta frica, fostul preşedinte al Ucrainei a răspuns: „Cred că este o teamă, e o atitudine asimetrică, s-a format percepția falsă că aceasta nu e o problemă europeană. Este dovada promovării unor politici slabe, nu puternice. De aceea, Europa încearcă pe toate căile să se depărteze de rezolvarea acestor probleme”.
Președintele Nicolae Timofti i-a primit, marți, 12 iulie, pe foștii președinți ai Ucrainei Leonid Kravciuk și Viktor Iușcenko, și pe ex-președinții Republicii Moldova Mircea Snegur și Petru Lucinschi.
Un comunicat de presă al Președinției de la Chișinău anunță că la întrevedere s-au discutat „subiecte ce țin de evoluțiile relațiilor moldo-ucrainene și de specificul situației regionale”. S-a discutat, de asemenea, și despre nevoia „sincronizării acțiunilor celor două state în contextul noilor amenințări la adresa securității naționale și regionale”.
În context, discuţiile au vizat criza din estul Ucrainei și conflictul transnistrean, „care au elemente comune în manifestările lor”, precizează comunicatul.
„Am convenit cu foștii șefi de stat să găsim soluțiile necesare pentru ca țările noastre să se apropie mai mult și să colaboreze în direcția realizării parcursului european comun”, a declarat președintele Timofti după întrevedere.