Prezent vineri la dezvelirea bustului regelui Ferdinand I la Nisporeni, europarlamentarul Laurenţiu Rebega, a declarat că românii din Ţară au datoria de a merge în Republica Moldova, de care îi leagă „un destin incontestabil”.
„Ca român care a avut rude care au luptat în război, mărturisesc că sunt foarte emoționat de fiecare dată când mă aflu în Republica Moldova. Acest pământ și oamenii care îl locuiesc au fost, de-a lungul istoriei, așa cum scrie cronicarul, <<în calea tuturor răutăților>>. Mari armate și imperii s-au perindat și au venit să ceară <<pământ și apă>>.
Au venit cu sabia și au tăiat! Au tăiat oameni și au tăiat țări! Dar eu vă spun că sabia poate să taie, dar nu poate să lipească la loc! Ca să repari ceva, orice, dar mai ales ca să repari istoria, îți trebuie credință, înțelepciune și dragoste!„, a precizat Rebega.
În alocuţiunea sa, europarlamentarul a subliniat rolul Regelui Ferdinand în epoca sa istorică.
„Regele Ferdinand, în jurul căruia ne-am strâns astăzi, a fost supranumit <<Reîntregitorul>>. A fost un Rege bun, înțelept și credincios. Mai mult decât să vorbească, a știut să asculte. Pentru că reîntregirea n-a făcut-o Regele Ferdinand și n-au făcut-o săbiile, ci oamenii! Reîntregirea a făcut-o Sfatul Țării!
Așa a fost atunci și așa trebuie să se întâmple mereu — oamenii trebuie să fie ascultați! Conducătorii care fac istoria sunt conducătorii care știu să asculte ceea ce spun și ce vor oamenii! Regele Ferdinand a fost un asemenea conducător!„, a spus Rebega.
Deputatul european a transmis un mesaj tuturor românilor, de pe o parte şi alta a Prutului: „Sunt emoționat și fericit! Mă aflu în Republica Moldova, alături de frații mei și mă simt minunat! Port Basarabia în inimă, oriunde m-aș afla! Romania și Moldova sunt doua țări cu un singur suflet românesc! Ne leagă un destin incontestabil iar puternica legătură de limbă, conștiință și sânge dintre românii neamului meu, demonstrează că indiferent de istorie <<tot ce-i românesc nu piere>>! Plâng — gândind că două surori sunt încă despărțite nedrept și nu voi înceta o clipa să depun armele, dar frați români amintiți-vă de fiecare dată cuvintele marelui Voievod Ștefan: <<Moldova n-a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea și nu e a voastră, ci a urmașilor voștri și-a urmașilor urmașilor voștri în veacul vecilor>>. Basarabia și Bucovina sunt încă două lacrimi pe obrazul Europei! Lespedea de mormânt a istoriei s-a așternut greu peste trupul martirizat al bietei Basarabii. Noi și urmașii noștri trebuie să ridicăm această piatră de mormânt odată și pentru totdeauna!„.
La evenimentul inaugurări bustului regelui Ferdinand I au fost prezenţi şi Mircea Cosma, președintele Fundației Mihai Viteazul, Anatolie Șalaru, ministrul Apărării din Republica Moldova, Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării și Construcțiilor, George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, primarul din Nisporeni, președinți de raioane, și locuitorii orașului.
Grupul „Faptă, Nu Vorbă” a lansat în luna mai campania de colectare a fondurilor pentru restabilirea bustului Regelui Ferdinand I în orașul Nisporeni. Inițiativa a fost sprijinită de Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) din Republica Moldova.
Postamentul este făcut din piatră de Cosăuți, exact după modelul și schița primului postament. Și bustul va fi o copie exactă a primului model, ale cărui schițe s-au păstrat în arhive. Bustul a fost realizat de sculptorul Grigore Băț.
Ferdinand I a fost rege al României în perioada 1914-1927. Sub conducerea lui s-a înfăptuit Marea Unire la 1918, iar în 1922 a fost încoronat ca primul rege al României Mari, la Alba Iulia.
În perioada interbelică, busturi ale regelui Ferdinand I au existat în Rezina, Ialoveni, Nisporeni, Chișinău și Ismail, cel de la Nisporeni fiind distrus de sovietici în 1940.