Încă o dată Europa de Est este o zonă a confruntărilor geopolitice care ar putea afecta securitatea Europei pentru o întreagă generaţie, iar Republica Moldova, un stat mic cu o lungă istorie în ceea ce priveşte imixtiunile străine, se regăseşte în epicentrul Europei de Est. A sosit vremea ca factorii decizionali din Vest să acorde mai multă atenţie Republicii Moldova, susţine publicaţia americană The Huffington Post.
Rusia întreprinde orice pentru a preveni ca state precum Republica Moldova să adere la organizaţii euroatlantice precum NATO sau UE şi de parcă amestecul Rusiei nu ar fi suficient, Republica Moldova trebuie să se confrunte cu o economie şubredă şi un nivel ridicat al corupţiei. Acest mix a generat impunerea unor oligarhi puternici, corupţi, care au monpolizat atât economia, cât şi statul. La cârma acestui crepuscul de oligarhi se află Vladimir Plahotniuc, notează Luke Coffey pentru publicaţia americană.
Autorul articolului menţionează că deşi singurul titlu oficial al lui Plahotniuc este de vicepreşedinte al Partidului Democrat, apropierea de actualul premier, Pavel Filip, a ridicat semne de întrebare. Coffey îl citează pe Renato Usatîi, precizând că „Plahotniuc nu doar controlează ţara, dar o şi deţine”.
The Huffington Post descrie şi mecanismele prin care s-a produs „jaful secolului”, punctând că întâmplarea din anul 2014 nu a fost un caz izolat, că prin intermediul spălătoriei ruseşti, sume mari de bani din Rusia erau scoase din țară prin intermediul băncilor din Republica Moldova. Consecinţa furtului unui miliard de dolari din băncile de la Chişinău este că sunt majorate taxele, în loc ca vinovaţii să fie obligaţi să restituie banii, se mai arată în articol. „Pentru a recupera banii furaţi şi pentru a opri spălarea de bani, SUA ar trebui să aplice sancţiuni împotriva lui Plahotniuc şi a acoliţilor săi, după modelul Listei lui Magniţchi”, îşi exprimă părerea Luke Coffey.
The Huffington Post abordează şi subiectul alegerilor prezidenţiale programate pentru luna octombrie: Republica Moldova are nevoie nu de încă un oligarh însetat de putere şi în căutare de influenţă nemăsurată pentru a guverna şi pentru a-şi dezvolta afacerile, ci de un politician cu integritate şi cu legături puternice cu Vestul. Cine este acest politician? Publicaţia americană îl numeşte: Maia Sandu. „Astăzi, cel mai popular candidat la alegerile prezidenţiale este fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu, care a studiat la Şcoala Harvard Kennedy, care este un economist respectat şi care a înfiinţat recent Partidul Acţiune şi Solidaritate„, notează publicaţia.
Luke Coffey reiterează necesitatea ca Occidentul să dezvolte o strategie pe termen lung în relaţia cu Republica Moldova, care să ajute la reformarea acestui stat, la combaterea corupţiei şi democratizare.