La 11 iunie 2011, cu ocazia comemorării a 70 de ani de la primul val de deportare din RSS Moldovenească ordonat de Kremlin, a avut loc în incinta Bibliotecii Naţionale din Chișinău o sesiune de comunicări ştiinţifice şi lansarea volumului de studii şi documente coordonat de Ion Varta, volum intitulat Deportările de masă din RSS Moldovenească. 13-16 iunie 1941 şi publicat sub egida Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni şi Institutului de Istorie Socială „ProMemoria”.
În deschiderea conferinţei au luat cuvântul dr. Alexei Rău, directorul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, dl Cristi Dumitru, director general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, conf. univ. dr. Igor Şarov, decanul Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universităţii de Stat din Moldova şi dl. Leonid Bujor, fostul ministru al Educaţiei, istoric, actualmente consilier al primului ministru al Republicii Moldova și directorul Editurii “Litera”, domnul Anatol Vidrașcu. Tematica deportărilor a fost abordată de autorul volumului dr. Ion Varta, prof.dr.univ. Anatol Petrencu, conf. univ. dr. Igor Şarov, conf. univ. dr. Igor Caşu, directorul Centrului de Studii ale Totalitarismului din cadrul USM şi dr. Viorica Cemârtan-Olaru.
Printre participanţii la conferinţă s-au aflat reprezentanţi ai „Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici din Republica Moldova”, în frunte cu dna președinte Valentina Sturza, istorici, seniori ai Ligii Studenţilor din România, reprezentanţi ai Casei de Cultură a Studenţilor din Galaţi, precum şi alte personalităţi academice şi reprezentanţi ai societăţii civile de pe ambele maluri ale Prutului.
Organizatorii evenimentului au fost Institutul de Istorie Socială „ProMemoria” din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie şi Filosofie a USM, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României şi Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.
Duminică, 12 iunie 2011, începând cu ora 10:00, au avut loc manifestări publice în Scuarul Operei din Chișinău, printre care un marș şi depuneri de coroane, manifestări la care au participat peste 2000 de oameni. Evenimentele au fost onorate de discursul primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, premierul Vlad Filat și liderii deportaților.
Reprezentanții Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni și seniorii Ligii Studenților din România au vizitat ulterior Mănăstirea „Sfânta Treime” din Cahul păstorită de părintele Nicanor (Nicolae Asargiu) cu prilejul Hramului Mănăstirii.
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni
Sursa: Basarabeni.ro
Foto: Romaniidinkazahstan.info